Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Dodon spune care este factorul destabilizator pentru Moldova

Liderul moldovean a comentat demersul pe care l-au adresat Uniunii Europene șefii de parlamente din cinci state, inclusiv Moldova.
Sputnik

CHIȘINĂU, 13 mart — Sputnik. Spicherul Parlamentului de la Chișinău, Andrian Candu, a expediat, împreună cu omologul său de la Kiev, Andrei Parubii, un apel către președinții parlamentelor din țările europene cu privire la gazoductul Nord Stream — 2, pe care-l califică drept un factor destabilizator.

Un document similar au semnat și șefii parlamentelor din Letonia, Lituania și Polonia.

Va rămâne Moldova fără gaze după decizia Gazprom? Ce spun autoritățile

Demnitarii au cerut între altele ca parlamentele din statele Uniunii Europene să se includă activ în discuția de care depinde menținerea transparenței pieței energetice a UE.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat pentru Sputnik că este vorba de o nouă "manifestare a fobiei din partea regimurilor de guvernare a acestor țări, inclusiv a conducerii Parlamentului Moldovei".

"Factor destabilizator nu este gazoductul, ci extinderea NATO, inaugurarea oficiilor acestei organizații în state neutre, sporirea grupărilor NATO și numărului aplicațiilor militare ale blocului, amplasarea sistemelor antirachetă în apropierea granițelor statului nostru", a subliniat liderul moldovean.

Potrivit acestuia, "astăzi mulţi și-ar dori iarăși o cortină de fier la graniţa dintre Vest şi Est, astfel încât, în loc de bunăstare şi dezvoltare, statele să fie preocupate de apărarea propriilor frontiere".

Parlicov: „Gazprom” nu-i va lăsa pe consumatorii europeni fără gaze

"Cred că aceasta este o abordare extrem de periculoasă şi distructivă. Poziția mea este neschimbată: pe întreg spațiul de la Lisabona și până la Vladivostok nu ar trebui să existe bariere în calea cooperării și a comerțului liber.

Șeful statului a mai adăugat că fiecare țară trebuie să pornească de la propriile interese.

"Țările care au convenit asupra construcţiei gazoductului Nord Stream —2 (Rusia şi Germania) au pornit de la interesele lor de start și nimic nu le poate fi reproșat în acest sens", consideră președintele.

În opinia lui, interesul Moldovei este să aibă energie, constant și la preţuri accesibile.

"În prezent noi primim gaze de la Gazprom şi depind direct de tranzitul prin Ucraina. Dacă vom putea primi în perspectivă aceste gaze prin conducte de alternativă, dar fără riscurile de tranzit, asta înseamnă o minimalizare a riscurilor și consolidarea securității energetice a Moldovei", a subliniat Dodon.

Întrebat de Sputnik dacă o astfel de atitudine ar putea submina relațiile dintre Chișinău și Moscova, președintele Republicii Moldova și-a exprimat speranța că acest lucru nu se va întâmpla.