CHIȘINĂU, 7 mart – Sputnik. Potrivit datelor prezentate de Biroul Național de Statistică, populația feminină predomină în Moldova. Astfel, la 100 de femei revin 93 de bărbați.
Raportul diferă semnificativ în funcție de anumite grupe de vârstă. Bărbații predomină în grupele de vârstă 0-14 ani și 15-34 ani, raportul fiind de 106 bărbați la 100 de femei și respectiv 104 bărbați la 100 de femei.
Diferențele sunt mai accentuate în cazul populației de 35-64 ani și 65 de ani și peste, la 100 de femei revin 90 de bărbați și respectiv 61 de bărbați.
Datele statistice arată că femeile trăiesc mai mult decât bărbaţii în medie cu 8 ani, speranţa de viaţă la naştere fiind de 76 de ani pentru femei şi 68 de ani în cazul bărbaţilor. Acest decalaj se datorează nivelului mai înalt al mortalităţii premature a bărbaţilor, în special a celor în vârstă aptă de muncă. Rata mortalităţii pe medii de reşedinţă determină anumite diferenţe şi în durata medie a vieţii locuitorilor din mediul urban şi rural. Astfel, bărbaţii din mediul urban trăiesc în medie mai mult cu 5 ani comparativ cu cei din mediul rural, iar în cazul femeilor acest decalaj este de 3,7 ani.
Cercetarea mai arată că în Moldova femeile se căsătoresc mai devreme decât bărbații. Vârsta medie a femeii la prima căsătorie este de 25,6 ani, iar la bărbaţi de 28,3 ani. Cei mai mulţi bărbaţi care s-au căsătorit în 2016, aparţin grupei de vârstă 25-29 ani, iar în cazul femeilor predomină căsătoriile la vârsta de 20-24 de ani.
Căsătoriile la vârsta de până la 20 ani sunt mai frecvente în mediul rural: 11,3% din numărul căsătoriilor înregistrate la sate au fost încheiate de femei în vârstă sub 20 ani, faţă de 3,8%, în mediul urban.
Potrivit studiului, majoritatea funcţiilor de luare a deciziilor aparţin bărbaţilor, femeile continuând să fie subreprezentate în procesul de luare a deciziilor. Participarea femeilor la luarea deciziilor la nivel parlamentar relevă o reprezentare a femeilor în proporţie de 20,8 la sută, în timp ce la nivel european aceasta a constituit 37,4 la sută, iar media globală fiind de 23 procente.