Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Se schimbă banii. Ce se întâmplă cu leul moldovenesc

Leii moldovenești se schimbă la față. Nu toți, ce-i drept. Banca Națională a Moldovei a luat decizia ca bancnotele de 1, 5 și 10 lei să fie înlocuite cu monede de 1, 2, 5 și 10 lei.
Sputnik
Se schimbă banii. Ce se întâmplă cu leul moldovenesc

Șeful Direcției Operațiuni cu Numerar a Bancii Naționale a Moldovei, Corneliu Melnic, a spus că leul va fi mult mai puternic odată cu punerea în circulație acestor monede. Ele urmează să intre în uz la începutul lunii aprilie, a precizat Melnic în cadrul unui interviu realizat în studioul de radio Sputnik Moldova.

„Din motiv că stocul de bancnote cu nominalul de 5 și 10 lei este foarte ridicat, BNM a decis ca mai întâi să emită monedele de 1 și 2 lei. Iar mai apoi vor fi introduse și cele de 5 dar și 10", a declarat Corneliu Melnic.

Potrivit lui, fiecare monedă are un design deosebit, dar și inscripții secrete pentru a nu putea fi falsificate. Din prognozele Băncii Naționale a Moldovei, bancnotele de 1, 5 și 10 lei vor dispărea din circulație la sfârșitul anului 2021.

Emisiunea cu Corneliu Melnic o puteți asculta în fișierul audio atașat.