CHIȘINĂU, 2 mart – Sputnik. Instituțiile de învățământ superior și cele de învățământ profesional tehnic vor avea dreptul să decidă, fără acordul Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, asupra înmatriculării la studii a străinilor.
Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării a prezentat spre consultări publice un proiect de Hotărâre de Guvern privind amendarea Regulamentului cu privire la studiile străinilor în instituțiile de învățământ din Republica Moldova. Ministerul propune delegarea către instituţiile de învățământ superior, instituţiile de învățământ profesional tehnic şi către Organele locale de specialitate din domeniul învățământului a responsabilităţii de a examina dosarele străinilor şi de a decide asupra înmatriculării străinilor la studii. Conform modificărilor propuse, nu va mai fi necesară coordonarea înmatriculării la studii cu Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, precum prevede Regulamentul actual.
”Această abordare corespunde practicilor internaționale, prin care universitățile, instituţiile de învăţământ profesional tehnic şi alte organe din domeniul învățământului, care funcționează în condiții de autonomie deplină, au dreptul de a lua în mod independent decizii, dar în acelaşi timp de a-şi asuma responsabilităţi, privind organizarea și desfășurarea admiterii la studii, stabilirea programelor de studii și a calendarului academic pentru studenții străini prin aprobarea acestora de către organele de conducere ale instituţiilor de învățământ”, se spune în Nota de argumentare a proiectului.
Astfel, pe tot parcursul textului Regulamentului au fost excluse prevederile ce țineau de coordonarea cu Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării a înmatriculării la studii a străinilor. Modificările propuse la Regulament prevede în mod expres că ”instituţiile de învățământ superior, instituţiile de învățământ profesional tehnic şi organele locale de specialitate din domeniul învățământului sunt responsabile şi realizează demersurile necesare către Biroul Migraţie şi Azil al Ministerului de Interne în vederea documentării în termen a străinilor care vin în Republica Moldova în scop de studii”.
Ministerul va susţine instituţiile de învățământ şi organele locale de specialitate în acest proces prin oferirea de consultanţă şi suport metodologic. Informaţiile privind studiile străinilor în Republica Moldova vor fi oferite Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării cu ocazia prezentării rapoartelor de activitate anuale a instituţiilor de învățământ şi organelor locale de specialitate din domeniul învățământului.
Un elev din clasa I îi cere ministrului Educației să ia măsuri cu angajații săi>>>
În opinia autorilor proiectului, adoptarea și implementarea modificărilor la Regulamentul cu privire la studiile străinilor în instituțiile de învățământ din Republica Moldova va contribui la eficientizarea şi debirocratizarea procedurii de înmatriculare a străinilor în instituțiile de învățământ din ţară, va spori atractivitatea sistemului educațional național pentru străini și va avea un impact pozitiv asupra procesului de internaționalizare a învățământului din Moldova.
Prin aceste modificări, ministerul își propune să lărgească şi să promoveze autonomia instituţiilor de învățământ şi a organelor locale de specialitate din domeniul învățământului, să încurajeze instituțiile în elaborarea unor politici competitive în vederea atragerii studenților internaționali și să sporească calitatea serviciilor educaționale prestate și responsabilitatea publică a instituţiilor de învățământ din ţară.