Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Condiții noi la susținerea examenului pentru obținerea carnetului de șofer

Rutele pentru examinarea viitorilor șoferi au fost modificate la Bălți și Chișinău.
Sputnik

CHIȘINĂU, 27 feb – Sputnik. Rutele la proba practică și subproba în trafic a examenului pentru obţinerea permisului de conducere, utilizate în cadrul Secțiilor calificare a conducătorilor auto Chişinău şi Bălţi, au fost modificate. Potrivit Agenției Servicii Publice, schimbările au fost operate pentru a asigura un proces de examinare transparent şi obiectiv.

Astfel, în Chişinău s-au exclus sectoarele de drum public cu o intensitate a circulaţiei rutiere foarte sporită şi cele pe care deseori se produc ambuteiaje. Pentru Secția calificare a conducătorilor auto din municipiul Chişinău numărul rutelor de examinare la categoriile/subcategoriile B, BE, D1, D1E şi D au fost reduse de la zece la cinci. Lungimea rutei s-a mărit de la 6,6 km — 8,2 km la peste 21 km, astfel fiecărei persoane examinate îi revin câte 7 km. 

Automobilele șoferilor din Moldova care au provocat accidente vor fi confiscate

La fel, s-a micșorat și numărul rutelor de examinare la categoriile/subcategoriile  C1, C1E, C şi CE de la cinci la trei. Și în acest caz lungimea rutei s-a mărit de la 8 km la 24 de km, iar fiecărei persoane revenind-ui câte 8 km.

Pentru Secția înmatriculare a transportului şi calificare a conducătorilor auto din municipiul Bălţi, la categoriile/subcategoriile B, BE, D1, D1E şi D, au fost modificate rutele de examinare nr. 5 şi  nr. 6, concomitent a fost aprobată și o rută nouă, nr. 9.  Lungimea traseelor este de la 7,5 km la 9,5 km. Pe fiecare rută va fi examinată câte o singură persoană.

La categoriile/subcategoriile C1, C1E, C şi CE sunt aprobate patru rute de examinare. Lungimea lor variază între 10 — 19 km și prevede examinarea uneia sau a două persoane, în funcție de lungimea rutei.

În prezent, selecția rutelor pentru fiecare candidat examinat în parte se efectuează aleatoriu, printr-un sistem automatizat. De asemenea, înainte de susținerea probei practice, în scopul acomodării cu vehiculul utilizat în procesul de examinare, candidatului i se oferă posibilitatea de a parcurge o distanţă de până la 100 de metri, care nu se include în procedura de evaluare.