Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Important! Ce malformații cardiace congenitale pot fi operate în Moldova

Peste 100 de malformații cardiace congenitale pot fi operate în Republica Moldova. Responsabilii din cadrul Spitalului Clinic Republican spun că, anual, medicii din cadrul instituției realizează circa 300 de intervenții pe cord, iar cei mai mici pacienți sunt nou-născuții.
Sputnik
Important! Ce malformații cardiace congenitale pot fi operate în Moldova

„În prezent, avem posibilități să facem orice fel de intervenție chirurgicală pe cord la copii, începând cu cei nou-născuți. Mai exact, putem trata peste 100 de patologii. Cele mai frecvente sunt simplele defecte cardiace, care sunt desepturi, și continuând cu diferite patologii ce țin de transpoziții de vase și întrerupere de vase. Anual operăm peste 300 de copii", spune medicul cardiovascular din cadrul Spitalul Clinic Republican, Eduard Cheptănaru.

Și Institutul Oncologic dispune de o Secție unde micii pacienți beneficiază de cele mai moderne metode de tratament.

„Copilașii dispun de toate tipurile de tratament posibile care se efectuează în Institutul Oncologic, începând cu tratamentul chirurgical, radioterapie, tratamentul chimioterapeutic, hormonal, imunoterapie, în funcție de patologia pe care o are. Dispunem de tratamente bune, actuale, în domeniul oncologiei", a declarat șefa Secției Pediatrie Oncologică din cadrul Institutului Oncologic, Natalia Lisița.

Cardiochirugia intervențională, finanțată mai bine în 2018

Amintim că fostul ministru al Sănătății Ruxanda Glavan a emis, în 2017, un ordin prin care medicilor le este interzis să trimită copiii cu malformații cardiace congenitale peste hotare, pentru tratament chirurgical, fără aprobarea specialiștilor Institutului Mamei și Copilului și a Spitalului Clinic Republican.

Potrivit documentului, medicii din cadrul instituțiilor medicale primare și spitalicești sunt obligați să trimită copiii diagnosticați cu malformații cardiace congenitale la Institutul Mamei și Copilului. Ulterior, pacienții trebuie examinați obligatoriu de un consiliu medical din care fac parte medici cardiologi, cardiologi intervenționiști, cardiochirurgi și pediatri, care stabilește pentru fiecare copil metoda potrivită de tratament.

Dacă minorii nu pot fi operați în țară, consiliul elaborează un raport medical în care argumentează necesitatea efectuării tratamentului în clinicile de peste hotare. Datele Ministerului Sănătății arată că în Republica Moldova se nasc anual aproximativ 400 de copii cu malformații cardiace congenitale.