Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

A murit talentatul poet și traducător Igor Crețu, fost ofițer în Armata Română

Presa de la Chișinău scrie că în data de 22 februarie 2018 a decedat cunoscutul traducător și poet Igor Crețu, la venerabila vârstă de 95 de ani.
Sputnik

CHIŞINĂU, 24 feb — Sputnik. Igor Creţu este unul dintre cei mai talentați traducători din Republica Moldova. El s-a născut în data de 21 martie 1922, în satul Vladimirovca, raionul Cahul, în familia unor intelectuali de marcă: Vera și Constantin Creţu. Tatăl său a fost de trei ori senator în Parlamentul României. Însuși Igor Crețu a fost ofițer în Armata Română.

A făcut studii la Facultatea de Filologie a Universităţii de Stat din Chișinău (1945-1951), avându-i colegi pe Ion Osadcenco, Baca Deleanu, Alexei Marinat. Apoi a studiat la Institutul de Literatură „Maxim Gorki" din Moscova (1957-1958). A fost redactor la revista „Nistru" şi consultant la Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova.

A murit un actor care s-a filmat în pelicula ”Șatra”, în regia lui Emil Loteanu

A vorbi despre Igor Crețu înseamnă a deschide pagini pilduitoare din cultura noastră literară. Igor Crețu este poet prin vocație, dar care s-a aplecat mai ales asupra traducerii și valorificării tezaurului culturii universale. Munca de creaţie, înfăptuită de către Igor Creţu este una titanică. Prin efortul său asiduu au devenit un bun spiritual pentru masele largi cărți nemuritoare, ca: „Suflete moarte" de N. Gogol, „Copilăria" de M. Gorki, „Donul liniștit" de M. Șolohov, „În ajun" de I. Turgheniev, „Voinicul în piele de tigru" de Ş. Rustaveli. Traducerile din Shakespeare, Byron, Burns, Baudelaire, din folclorul găgăuz şi încă multe alte tălmăciri măiestre au ieșit de sub pana maestrului Igor Crețu. Traducerile sale se impun printr-un înalt profesionalism, prin stil elevat şi forţă de recreare artistică.

Nu poate fi trecut cu vederea rolul pe care l-a avut Igor Crețu în formarea literară a tinerilor scriitori Ion Druţă, Iacob Burghiu, Spiridon Vangheli, Vasile Vasilache, dar şi a poeţilor C. Condrea, Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, care adesea îi treceau pragul lăsând-i manuscrisele.

Mihai Cimpoi spunea că Igor Crețu nu a scris literatură pentru că nu a putut să scrie literatura care i se cerea, preferând să se retragă în traducere, în munca de redactor. De fapt nu este pe deplin adevărat, pentru că Igor Crețu, în ciuda vicisitudinilor timpului a scris poezie, proză, dar nu le-a publicat, acestea rămânând încă a fi cunoscute și apreciate de cititor.

Astăzi Liceul Teoretic din satul Găvănoasa, în subordinea administrativă a căruia intră și Vladimirovca, satul de baștină al lui Igor Crețu, îi poartă numele. Igor Crețu este laureat al Premiului de Stat al RSSM.