Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cum să atragi şi cum să alungi iubirea de Dragobete

Bărbaţii trebuie să evite cearta cu femeile sau vor avea ghinion şi un an greu. Ce este „apa zânelor" şi al ce foloseşte.
Sputnik

BUCUREŞTI, 24 feb — Sputnik, Georgiana Arsene. Dragobetele este, în mitologia românească, zeul tinereţii, al veseliei şi iubirii. Această zi coincide cu Sărbătoarea Aflării Capului Sfântului Ioan Botezătorul (stilul calendaristic nou), informează calendarulortodox.ro.

Dragobete sau Ziua Îndrăgostiților: Iată ce spune un preot ortodox

Legenda spune că Dragobetele era chiar fiul Babei Dochia, un tânăr frumos şi iubăreţ, care obişnuia să seducă toate femeile ce îi ieşeau în cale.

În zilele noastre, Dragobetele reprezintă simbolul suprem al dragostei autohtone.

Sărbătoarea reprezintă atât începutul, dar şi sfârşitul: începe un nou anotimp, moment în care toată natura se trezeşte la viaţă, dar şi sfârşitul "desfrâurilor lumeşti", fiindcă începe Postul Sfânt al Paştelui.

(VIDEO-FOTO) Bucuria adusă de preotul din Buțeni copiilor din localitate

Demult, dar în unele zone din ţară acest obicei încă se mai păstrează, tinerii, îmbrăcaţi frumos, se adunau în păduri ca să culeagă buchete cu primele flori ale primăverii.

La ora prânzului, tinerele fete fugeau spre sat, în timp ce băieţii alergau după ele, în încercarea lor de a le prinde şi de a le săruta. Dacă fetei îi era drag băiatul, aceasta se lăsa sărutată.

În acest caz, sărutul semnifică logodna, care era anunţată seara, în cadrul comunităţii satului şi a membrilor celor două familii.

Participanţii la sărbătoare, în concordanţă cu tradiţia, erau consideraţi binecuvântaţi în acel an, bucurându-se de toate din belşug, fiind feriţi de boli.

O superstiţie spune că oamenii care nu sărbătoreau erau pedepsiţi să nu poată iubi în acel an.

Tot în această zi, bătrânii satelor aveau mai multă grijă ca de obicei de animalele din curte, unii crezând chiar că acum îşi aleg păsările perechea de viaţă. Este interzisă sacrificarea animalelor în această zi.

(VIDEO) Care este cea mai mare imoralitate: Explicația unui preot ortodox

Demult, exista obiceiul ca tinerele necăsătorite să strângă puţina zăpadă care se mai găsea, numită şi "zăpada zânelor". Se credea că apa rezultată în urma topirii ar avea proprietăţi de-a dreptul magice când venea vorba de iubire, de descântece de dragoste, dar şi de ritualurile de înfrumuseţare. Motiv pentru care fetele îşi clăteau chipul cu această apă.

O altă superstiţie spune că fetele care nu se întâlneau în această zi cu un bărbat nu aveau parte un an întreg de iubire.

Conform tradiţiei, în această zi bărbaţii trebuie să fie în relaţii cordiale cu toate femeile şi nu le este permis să necăjească vreo femeie sau să se certe cu ea. Dacă, totuşi, vor încălca aceste sfaturi, bărbaţii vor avea parte de o primăvară plină cu ghinioane şi un an greu.

Pentru ca iubirea dintr-un cuplu să se păstreze vie de-a lungul întregului an, tinerii au obligaţia să se sărute în ziua de Dragobete.