Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce trebuie să știi atunci când ai decis să-ți schimbi locul de muncă

Procesul demisiei implică după sine mai multe reguli care trebuie respectate.
Sputnik

CHIȘINĂU, 18 feb – Sputnik. Majoritatea persoanelor angajate decid de-a lungul carierei sale să-și schimbe locul de muncă. Procesul demisiei implică după sine mai multe reguli care trebuie respectate. 

Ce se va întâmpla cu salariile restante ale angajaților când întreprinderea se închide

În primul rând, atunci când ați decis să vă schimbați locul de muncă trebuie să analizați atent legislația națională în domeniul drepturilor și obligațiilor salariaților. Astfel, potrivit Codului Muncii, salariatul are dreptul la demisie – desfacere a contractului individual de muncă, din proprie iniţiativă, anunţând despre aceasta angajatorul, prin cerere scrisă, cu 14 zile calendaristice înainte. Curgerea termenului menţionat începe în ziua imediat următoare zilei în care a fost înregistrată cererea.

În caz de demisie a salariatului în legătură cu pensionarea, cu stabilirea gradului de dizabilitate, cu concediul pentru îngrijirea copilului, cu înmatricularea într-o instituţie de învăţământ, cu trecerea cu traiul în altă localitate, cu îngrijirea copilului până la vârsta de 14 ani sau a copilului cu dizabilităţi, cu alegerea într-o funcţie electivă, cu angajarea prin concurs la o altă unitate, cu încălcarea de către angajator a contractului de muncă, a legislaţiei muncii în vigoare, angajatorul este obligat să accepte demisia în termenul redus indicat în cererea depusă.

După expirarea acestor termene, salariatul are dreptul să înceteze lucrul, iar angajatorul este obligat să efectueze achitarea deplină a drepturilor salariale ce i se cuvin salariatului şi să-i elibereze carnetul de muncă şi alte documente legate de activitatea acestuia în unitate.

Unor salariați din Moldova li se interzice să participe la greve. Vezi lista

Dacă, după expirarea acestor termene salariatul nu a fost de fapt eliberat din funcţie şi el îşi continuă activitatea de muncă fără să-şi reafirme în scris dorinţa de a desface contractul individual de muncă, eliberarea acestuia nu se admite.

Timp de 7 zile calendaristice de la data depunerii cererii de demisie, salariatul are dreptul să-şi retragă cererea sau să depună o nouă cerere, prin care să o anuleze pe prima. În acest caz, angajatorul este în drept să-l elibereze pe salariat numai dacă, până la retragerea cererii depuse, a fost încheiat un contract individual de muncă cu un alt salariat.

Conducătorul unităţii, adjuncţii lui şi contabilul-şef sunt în drept să demisioneze, anunțând despre aceasta angajatorul, prin cerere scrisă, cu o lună înainte.

Salariații din Moldova vor fi mai ușor dați afară de la locul de muncă>>>

Un alt aspect important, care nu este scris în nici un document, atunci când am decis să demisionăm este să nu uităm și de codul bunelor maniere. Astfel, prima persoană care ar trebui să afle că am decis să plecăm de la locul de muncă este șeful și nu colegii.  

Discursul de plecare trebuie să fie unul pozitiv și să conțină informații despre  oportunitățile profesionale pe care le oferă viitorul loc de muncă și nu aspectele care nu au plăcut la vechiul post. 

De asemenea, se recomandă să nu plecăm de la locul de muncă în momentul în care este mare nevoie de noi, iar când plecăm trebuie să ne luăm rămas bun de la fiecare coleg și să nu uităm să facem schimb de date de contact.