Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

A vrut să candideze la funcția de judecător al Curții Constituționale, dar s-a răzgândit

Un candidat și-a depus cererea pentru a participa la concursul privind ocuparea funcției de judecător la Curtea Constituțională. Ulterior, acesta și-a retras dosarul de la CSM.
Sputnik

CHIȘINĂU, 17 feb – Sputnik. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a lansat procedura de numire în funcție a unui judecător la Curtea Constituţională. Decizia a fost luată în baza demersului depus la CSM de către președintele interimar al CC, Aurel Băieșu, după ce, la 31 ianuarie, Tudor Panțîru a demisionat, din motive personale, din funcția de președinte și judecător al Curții Constituționale.

Ultima oră: Cine vine în locul lui Panțîru la Curtea Constituțională

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Superior al Magistraturii, Carolina Mangîr, a declarat pentru Sputnik-Moldova că, până vineri, 16 februarie, la CSM și-a depus dosarul pentru a participa la concurs doar un singur candidat. Este vorba despre juristul Teodor Cârnaț, fost membru al CSM. La scurt timp însă Teodor Cârnaț și-a retras cererea, astfel că deocamdată nici un candidat nu este înregistrat oficial la concursul pentru ocuparea funcției de judecător la CC.  

Perioada de depunere a dosarelor va dura în total 15 zile.  Persoanele interesate de a participa la acest concurs vor trebui să depună dosarul la CSM. Dosarul de participare la concurs trebuie să includă cererea de participare, copia buletinului de identitate, copia carnetului de muncă, CV-ul, recomandare de la ultimul loc de muncă, declarația de avere, cazierul judiciar.

EXCLUSIV: Detalii despre noul membru al Curții Constituționale>>>

Până la alegerea noului președinte al Curții, funcția de președinte va fi exercitată de către Aurel Băieșu, judecător al Curții Constituționale. Curtea Constituţională este alcătuită din șase judecători, numiţi pentru un mandat de șase ani. Doi judecători sunt numiţi de Parlament, doi de Guvern şi doi de Consiliul Superior al Magistratului.