Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ministerul Sănătății versus CNA. Ce spune instituția despre medicii acuzați de corupție

Ministerul Sănătății versus CNA. Cum a reacționat instituția la reținerea unor angajați din sistem, acuzați de punerea în aplicare a unei scheme coruptibile de promovare a medicamentelor
Sputnik

CHIȘINĂU, 13 feb – Sputnik. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale condamnă cu vehemență activitățile ilicite în care sunt implicați unii angajați din sistemul de sănătate. Această reacție a ministerului vine în contextul reținerii de către procurorii anticorupție a mai multor angajați din domeniul sănătății, acuzați de punerea în aplicare a unei scheme coruptibile de promovare a medicamentelor.

Ministerul reiterează importanța respectării prevederilor legislației privind prescrierea medicamentelor, potrivit cărora lucrătorul medical şi farmacistul au obligaţia să evite implicarea în acte de corupţie sau mituire.

Mega-operațiune CNA. Zeci de persoane din sistemul de sănătate au fost încătușate

Legea interzice angajatului din sistemul medical prescrierea medicamentelor în favoarea unor companii farmaceutice, în scopul obţinerii unor profituri personale sau instituţionale, precum şi prepararea, eliberarea, distribuirea şi comercializarea produselor farmaceutice şi parafarmaceutice.

Ministerul mai amintește că lucrătorul medical şi farmacistul nu au voie să condiţioneze diagnosticarea şi tratamentul pacientului, solicitând de la acesta cadouri, servicii şi alte avantaje.

Medicamentele se prescriu exclusiv sub formă de Denumire Comună Internaţională (DCI) de către medicii instituțiilor medico-sanitare pacienților pentru tratament ambulatoriu, pe formulare de reţete, aprobate de către Ministerul Sănătăţii, cu ştampila de antet a instituţiei medico-sanitare.

Lux pentru directorul Spitalului nr.1 și WC-uri nefuncționale pentru gravide>>>

La prezentarea reţetei, farmacistul este obligat să informeze solicitantul despre prezenţa în farmacie a medicamentelor cu Denumiri Comerciale care corespund Denumirii Comune Internaţionale prescrise, precum şi să enunţe preţul cu amănuntul al acestor medicamente, începând de la cel mai mic preţ.

Reţetele care nu corespund regulilor de prescriere sau conţin incompatibilităţi se consideră nevalabile. Aceste reţete se anulează, aplicând ştampila specială “Reţetă nevalabilă” şi se reţin în farmacie.