CHIŞINĂU, 3 feb — Sputnik. Vorbind despre noua Doctrină Nucleară a SUA, lansată pe 2 februarie, Ministerul rus de Externe a subliniat că acuzațiile împotriva Moscovei, incluse în document, nu au nimic în comun cu realitatea.
Ministerul a calificat drept ipocrite prevederea privind interesul SUA în "relații stabile" și angajamentul față de cooperarea constructivă, menționate în doctrină.
Cu toate acestea, Moscova a îndemnat Washingtonului să se angajeze într-un proces comun de identificare a soluțiilor pentru problemele legate de menținerea stabilității strategice, subliniind că toate statele nucleare ar trebui să fie implicate în dezarmarea nucleară, în special Regatul Unit și Franța ca aliați ai Americii.
Moscova și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu modul în care abordează Washingtonul problema utilizării armelor nucleare, solicitând o examinare mai profundă a posibilității de utilizare a acestora în cazul unor "circumstanțe extreme".
Doctrinei Nucleară revizuită recent face o descriere a capacităților nucleare ale SUA și relevă presupusele provocări venite din partea Rusiei, Chinei, Iranului, calificând aceste state drept cel mai mare pericol pentru strategia militară americană.
Președintele american, Donald Trump, a decis să urmeze planul lui Obama de modernizare a arsenalului nuclear al țării, inclusiv în ceea ce ţine de noile avioane de bombardament, submarine și rachete terestre. Totodată, SUA pun la îndoială dreptul Rusiei la autoapărare, în condiţii care pun sub ameninţare existenţa statului.