Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Propunere șocantă a Guvernului care va umple Moldova cu muncitori străini

Cabinetul de Miniștri vrea ca străinii să poată munci în Republica Moldova fără obținerea dreptului de muncă. Iată lista ocupațiilor prioritare propusă de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.
Sputnik

CHIȘINĂU, 29 ian — Sputnik, Cezar Salagor. Guvernul vrea să simplifice și mai mult procedura de angajare a cetățenilor străini în Republica Moldova și asta pentru a satisface mai rapid nevoile angajatorilor de forță de muncă. Potrivit proiectului supus dezbaterilor, Guvernul intenționează să aprobe lista ocupațiilor prioritare în baza căreia pot fi angajați cetățeni străini fără obținerea dreptului de muncă. De asemenea, documentul stipulează criteriile care au sta la baza selectării acestor ocupații.

Străinii au procurat deja 15 la sută din terenurile agricole ale Moldovei

Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, care este autorul proiectului, lista ocupațiilor prioritare reprezintă un nou mecanism facilitar de acordare a dreptului de desfășurare a unor activități de muncă pentru străini pe teritoriul Republicii Moldova, în baza permisului de ședere provizorie în scop de muncă. Conform prevederilor Legii cu privire la Migrația de Muncă, străinul care depune actele în baza acestei liste va putea obține dreptul de ședere provizorie în scop de muncă pentru o perioadă de un an cu posibilitatea prelungirii acestui drept în termeni restrânși.

Promovarea şi adoptarea proiectului Hotărârii de Guvern cu privire la Lista Ocupațiilor prioritare va contribui la simplificarea esențială a procedurii de angajare a cetățenilor străini și, respectiv, la satisfacerea mai rapidă a nevoilor angajatorilor în forță de muncă necesară.

Astfel, la întocmirea listei ocupațiilor prioritate, Ministerul a ținut cont de trei criterii:

1) Ocupațiile la care numărul locurilor de muncă vacante înregistrate la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă depășește 100 de unități;
2) Ocupațiile pentru care raportul dintre numărul locurilor de muncă vacante înregistrate și numărul șomerilor înregistrați la aceste ocupații să fie de cel puțin 2/1;
3) Cu titlu de excepție, pot fi introduse în Listă, ocupațiile care sunt recunoscute drept prioritare de către autoritățile publice centrale de specialitate în domeniile de competență.

Peste 10 mii de locuri de muncă vacante sunt oferite pentru șomerii din Moldova

Guvernul va aproba şi actualizeaza anual sau la necesitate lista ocupaţiilor prioritare. Astfel, în conformitate cu prevederile Legii cu privire la Migrația de Muncă, străinii care vor desfășura activitate de muncă în baza Listei Ocupațiilor Prioritare nu vor fi nevoiți să obțină permis de muncă, activând în baza permisului de ședere provizorie în scop de muncă.

Proiectul Hotărârii de Guvern prevede stabilirea unui mecanism de identificare a ocupațiilor care sunt solicitate, dar nu sunt ocupate de către cetățenii Republicii Moldova sau pentru care se atestă un deficit al forței de muncă autohtonă.

Mai jos vă prezentăm cele 17 ocupații prioritare, selectate de Guvern, domenii în care străinii se vor putea angaja fără ca să obțină permis de muncă

1. Asistent medical (nivel mediu); 2. Cusător (industria ușoară); 3. Cusătoreasă (industria confecțiilor); 4. Confeționer articole de marochinărie; 5. Asamblor; 6. Legător filoane, cabluri și conductori; 7. Medic specialist; 8. Încheietor (tricotaje); 9. Ajutor de educator (Personal în domeniul serviciilor-suport pentru învățămîntul preșcolar, primar și gimnazial); 10. Sortatori și controlori de calitate pentru produse (exclusiv mâncăruri și băuturi); 11. Operator introducere, validare și prelucrare date; 12. Forjor manual; 13. Asfaltobetonist; 14. Fierar betonist; 15. Confecționer cablaje auto; 16. Muncitor necalificat în agricultură; 17. Lucrător room-service hotel.

Stabilirea ocupațiilor pentru care se atestă deficit al forței de muncă vor fi stabilite în cadrul Prognozei Anuale a Pieței Muncii, elaborate de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă în baza chestionării agenților economici.

Totodată, în vederea stabilirii ocupațiilor prioritare care sunt imediat solicitate pe piața muncii, se va considera deficit al forței de muncă atunci când numărul locurilor de muncă înregistrate într-o anumită ocupație va depăși 100 de unități.

Potrivit datelor statistice oficiale, în prezent, în ţara noastră sunt aproximativ 50 de mii de locuri de muncă vacante.