Va spune oare Băsescu „Adio, Unire"?

Făcând o retrospectivă a carierei politice a lui Traian Băsescu, editorialistul Sputnik încearcă să răspundă la întrebarea cui îi folosește faptul că ex-președintele român nu mai este cetățean al Republicii Moldova
Sputnik

Marele vis al unirii României cu Moldova pare tot mai aproape de un eșec lamentabil. După ce a încercat să promoveze ideea „unirii" pe când se afla în funcția de președinte al țării vecine, Traian Băsescu a decis să-și încerce norocul deja în politica moldovenească.

Imediat ce s-a văzut cu cetățenia Republicii Moldova, oferită „cu drag" de Nicolae Timofti, Băsescu a început să desfășoare furtunoasă în țara noastră. În vara anului trecut, el a întreprins un șir de vizite prin mai multe orașe din Moldova, în calitate de președinte de onoare al noului partid „unionist", condus de Anatol Șalaru, fost vicepreședinte al Partidului Liberal, care a părăsit formațiunea după un conflict cu Mihai Ghimpu pe chestiuni de afaceri și sfere de influență.

Un cunoscut jurist și fost judecător moldovean dă de pământ cu Băsescu

Președintele Igor Dodon l-a „lăsat" pe Traian Băsescu fără de cetățenia moldovenească, iar instanța de judecată de la Chișinău a constatat că Dodon a acționat în conformitate cu legislația în vigoare. Înfrângerea lui Băsescu în instanță a fost tratată diferit în spațiul mediatic din țara noastră. Dar se pare că mai mulți actori politice au răsuflat ușurați. Iată și câteva argumente.

În primul rând, de ce i-a bucurat această știre pe susținătorii statalității? Fostul președinte al României a declarat în repetate rânduri că scopul său este să dea un nou suflu unionismului moldovenesc și, în final, să unească Moldova cu România.

"Scopul meu este ca acest partid românesc să reaprindă flacăra unionismului în Republica Moldova", a declarat Băsescu pentru presa locală. ” Obiectivul meu este să strângem toate forţele unioniste şi să devenim o forţă politică în Parlament”, a mai spus acesta.

Aceste idei contravin poziției acelor forțe politice care susțin integritatea și suveranitatea Republicii Moldova.

După astfel de declarații, Băsescu a ajuns în ”lista” adversarilor politici ai Partidului Socialiștilor, care este un susținător fervent al statalității. Informația că fostul președinte român a pierdut în instanță a fost percepută de către socialiști drept o victorie.

Băsescu era "omul securității". Cine face dezvăluirea

Pe de altă parte, declarațiile lui Băsescu le-au provocat dureri de cap și unioniștilor locali. Asta deoarece ambițiile politice ale lui Băsescu ar putea să-i lase fără o parte din voturile electoratului  (în primul rând de la Mihai Ghimpu) la următoarele alegeri. Băsescu are totuși un „Background" politic mult mai puternic și în ceea ce ține de popularitate, și de experiență.

Maia Sandu și Andrei Năstase, pentru care unirea Moldovei cu România nu este o componentă esențială a ideologiei de partid, au dat semne de nervozitate în fața calului „Traian”.

Interesant este că, chiar și analiștii politici mai experimentați sunt rezervați în pronosticuri. Asta deoarece procesul de judecată încă nu este încheiat. Băsescu are dreptul să atace hotărârea instanței de fond la Curtea de Apel și ulterior se poate adresa în toate instanțele prevăzute de lege.

Ținând cont însă de faptul că sistemul judiciar din Republica Moldova în ultimii ani s-a transformat într-un instrument de presiune politică — până la urmă orice rezultat este posibil.