Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Carantina, anulată. Focarele de pestă porcină din Ștefan Vodă au fost lichidate

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor anunță că focarele de pestă porcină din Palanca și Tudora au fost lichidate
Sputnik

CHIȘINĂU, 25 ian – Sputnik. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a anulat carantina în satele Palanca și Tudora din raionul Ștefan Vodă, unde la sfârșitul anului trecut au fost înregistrate focare de pestă porcină africană. 

Focar de pesta porcină într-un sat din Moldova: Avertizarea specialiștilor ANSA

Probele de laborator efectuate acum câteva zile în aceste două localități au arătat lipsa virusului de pestă porcină africană.

Consiliul raional Ștefan Vodă a decis să fie ridicate restricțiile de pestă porcină africană din zona de protecție, localitatea Palanca și în zona de supraveghere, localitatea Tudora.

”În gospodăriile din Palanca și Tudora, infectate anterior cu pestă porcină africană, restricțiile sanitar—veterinare privind repopularea rămân în vigoare încă timp de 45 de zile de la introducerea purceilor-santinelă”, anunță ANSA.

În focarul din satul Cărpineni, raionul Hâncești, au fost prelevate probe de la purceii santinelă și expediate la Centrul Republican de Diagnostică Veterinară pentru cercetări de laborator.

Potrivit ANSA, în zonele anterior contaminate de virus se efectuează supravegherea pasivă a porcilor domestici și a populației de mistreți, timp de cel puțin 12 luni.