Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ion sau Ioana. Câți moldoveni își sărbătoresc astăzi onomastica

În Republica Moldova locuiesc aproape 175 de mii de persoane care poartă numele Ion, Ioana sau nume derivate din acestea
Sputnik

CHIȘINĂU, 20 ian – Sputnik. Aproape 175 de mii de moldoveni îşi sărbătoresc astăzi onomastica. După Bobotează, în ziua de 20 ianuarie, pe stil vechi se sărbătoreşte Sfântul Ioan Botezătorul. 

Azi îl sărbătorim pe Sfântul Ioan Botezătorul. Ce trebuie să facem de dimineață

Prenumele Ion, Ioan, Ivan și Ioana sunt foarte răspândite în Republica Moldova. Potrivit datelor oficiale prezentate de Agenția Servicii Publice, pe 105.580 de bărbați din Moldova îi cheamă Ion. Alte 619 persoane poartă numele de Ioan și 21 – Ioann, 351 – Ionel și 7 – Ionică. 

În Republica Moldova locuiesc 57.664 de cetățeni cu numele Ivan. Vania îi cheamă pe doi conaționali de-ai noștri, ari pe alți 6 – Vanea. 

Conform datelor statistice, 4733 de femei și domnițe au prenumele Ioana, iar 4377 – Ionela și 75 – Oana. Pe alte 497 – le cheamă Ivana, iar pe 23 – Ivanca și 12 – Ivanka.

În Moldova mai locuiesc 20 de femei cu prnumele Iva și două – cu prenumele Ivi. 

Motiv de sărbătoare este astăzi și în 6 familii unde au câte un Ivo. Vor primi felicitări și 9 bărbați cu numele Jean. De asemenea, în Moldova vor sărbători onomastica și 10 persoane pe care le cheamă Djon, 5 – Iogan, 4 – Ionas și câte doi cu prenumele Iovan și Huan.

Peste 800 de cetățeni poartă numele de familie Ionel, iar 25 – Ion.