CHIȘINĂU, 19 ian — Sputnik. Conducerea IGP a dezvăluit detalii despre proiectul-pilot privind „Poliția comunitară".
Poliția din țara noastră va deveni mai prietenoasă, mai vizibilă și mai accesibilă comunității. În următoarele șase luni, în câteva localități din țară va fi implementat un nou proiect privind realizarea conceptului de „Poliție comunitară".
„Conceptul Poliției comunitare este preluat din practica Statelor Unite ale Americii, unde a fost introdus în anul 1880", a declarat șeful Inspectoratului General de Poliție, Alexandru Pânzari.
„Putem vorbi de Poliție comunitară atunci când comunitatea știe ce face Poliția, iar Poliția vrea să înțeleagă care sunt problemele cu care se confruntă comunitatea. Aceasta presupune o abordare mai prietenoasă, iar ideea de bază este să stabilim care sunt problemele oamenilor și să intervenim cu ajutor", a menționat Alexandru Pânzari în cadrul unei conferințe de presă.
Potrivit lui Vladimir Cazacov, șef-adjunct al Direcției generale securitate publică, acest proiect va fi implementat conform practicilor internaționale de asigurare a ordinii publice.
Pentru început, proiectul-pilot va dura jumătate de an, iar dacă va fi unul de succes, va fi pusă în discuție dezvoltarea și continuarea acestuia.
Pe lângă programul de instruire prin care vor trece angajații IGP, proiectul presupune și modernizarea mai multor sedii ale inspectoratelor de poliție.
Proiectul privind „Poliția comunitară" va fi implementat în orașul Sângerei, satul Bulboaca din raionul Anenii Noi, orașul Comrat și satul Zărnești din raionul Cahul.