CHIȘINĂU, 19 ian — Sputnik. În ultima perioadă, mai multe studii au demonstrat că există o anumită relație între „fazele lunii" și „cutremurele mari".
Datele statistice din ultimii 40 de ani au arătat că multe cutremure s-au produs într-o anumită perioadă a anului. Un studiu din 1984 a constat că mai multe cutremure devastatoare din San Andreas (Statele Unite ale Americii) au avut loc primăvara. Iar altul, din 1999, a demonstrat că cele mai multe cutremure au loc în sezonul ploios.
Însă câteva studii din 2016 contrazic cercetările precedente. Astfel, s-a constat că cele mai puternice cutremure se produc odată cu „Luna nouă" sau „Luna plină".
În perioada fazei unei Luni pline și nouă, Soarele, Pământul și Luna sunt într-o aliniere exactă, ceea ce provoacă mai multe schimbări pe Pământ care pot duce la cutremure.
Cercetătorul american Susan Hough și echipa acesteia au analizat peste 200 de cutremure cu magnitudinea 8 pe scara Richter sau mai mari, începând cu anul 1600.
„Cutremurele puternice sunt mai bune pentru studierea acestor cataclisme, deoarece probabilitatea ca ele să fie doar replici este foarte mică", a remarcat savanții.
Noile cercetări sugerează că cel mai mare număr de cutremure înregistrate într-o singură zi au avut loc la șapte zile după o „Lună plină".
„Ideea corelației dintre fazele lunii și cutremurele pe Pământ are o istorie lungă și, cu siguranță, va fi studiată încă mulți ani", a declarat Susan Hough pentru National Geographic.