CHIŞINĂU, 18 ian — Sputnik. unul dintre cele mai devastatoare cutremure din România s-a produs în datade 4 martie 1977. Seismul a avut magnitudinea 7,2 grade pe scara Richter, cu epicentrul în Munții Vrancei.
Cutremurul a durat aproape un minut şi a produs efecte catastrofale. Sute de clădiri s-au prăbuşit sau au fost avariate, îngropând sub dărâmături mii de oameni. În total şi-au pierdut viaţa peste 1500 de persoane, iar peste 11 mii au fost rănite, cele mai multe victime fiind la Bucureşti. Printre acestea s-au numărat mai multe personalităţi marcante din România — scriitori, actori, cântăreţi.
În afară de Bucureștii, au fost grav afectate de cutremur regiunea de sud și cea de est a României. La nivelul întregii ţări, au fost distruse în jur de 35 de mii de locuinţe.
Unda de şoc s-a simţit în aproape toată zona Balcanilor, dar şi la Moscova şi Sankt Petersburg.
Cutremurul din martie 1977 este însă al doilea ca intensitate dintre cele care s-au produs pe teritoriul României în secolul XX. Cel mai puternic seism, cu magnitudinea de 7,4 grade, a fost înregistrat la 10 noiembrie 1940.
Fizicianul din cadrul Institutului Naţional pentru Fizica Pământului din România, Mihai Diaconescu, a oferit pentru mediafax.ro informaţii despre cutremurul de acum 40 de ani, dar şi despre dinamica seismelor care se produc actualmente în zona Vrancea.
Specialistul a explicat că seismul din 1977 a fost unul policinetic, producându-se trei şocuri aproape concomitente. De atunci nu au mai fost astfel de cutremure, toate fiind monocinetice, însă un alt cutremur policinetic se poate întâmpla.
Fizicianul a mai spus că nimeni nu poate şti dacă se va produce un cutremur mare în anii următori.
„Nu există nicio metodă corectă de predicţie pentru aşa ceva, sunt diverse încercări dar niciuna nu corespunde cerinţelor de a fi universal valabilă pentru a fi considerată metodă de predicţie", a declarat Mihai Diaconescu pentru mediafax.ro.
Seismolog: cutremurele dese de 5 grade pregătesc un seism devastator>>>
Totodată, potrivit sursei, fizicienii care studiază seismele au observat în 2017 o intensificare a activităţii seismice pentru cutremurele cu valori între 2 grade şi 3 grade. Ei au remarcat şi producerea unor cutremure în zone care nu erau cunoscute pentru activitate seismică. De exemplu, cutremurul de 2,6 din Transilvania, judeţul Sălaj, la o adâncime de 3,3 kilometri.