Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cu cât au sărăcit moldovenii anul trecut

Potrivit datelor statistice, prețurile la produse alimentare au crescut cu 9,7 la sută, la mărfurile nealimentare – cu 4,1 procente şi la serviciile prestate populaţiei – cu 7,9 la sută
Sputnik

CHIȘINĂU, 10 ian – Sputnik. Pe parcursul anului trecut, în Republica Moldova prețurile au crescut cu 7,3 la sută, inclusiv la produsele alimentare – 9,7 la sută, mărfuri nealimentare – 4,1 la sută şi servicii prestate populaţiei – 7,9 la sută.

Potrivit datelor prezentate de Biroul Național de Statistică, în ultima lună a anului trecut, indicele preţurilor de consum a crescut cu 0,5 la sută. Creşterea preţurilor medii de consum cu 0,5 la sută a fost determinată de creşterea preţurilor la produsele alimentare – cu 0,9 la sută, la mărfurile nealimentare – cu 0,4 la sută şi tarifele pentru serviciile prestate populației – cu 0,1 la sută.

În luna decembrie,  preţurile la ouă de găină au crescut cu 5,0 la sută, la legume proaspete – cu 4,7 la sută, făină de grâu – cu 1,3 la sută, lapte și produse lactate – cu un procent, iar mierea de albine s-a scumpit cu 0,8 la sută.

Prețurile o iau razna: Cât vor plăti moldovenii pentru mâncare și servicii

Totodată, au fost înregistrate scăderi de prețuri la citrice – cu 6,5 la sută, ulei vegetal – cu un procent și crupe – cu 0,9% la sută.

În luna decembrie au fost înregistrate reduceri de preţuri la gazul lichefiat în butelii – cu un procent, la motociclete – cu 1,6 la sută și autoturisme – cu 0,7 procente și la unele medicamente – cu 0,2 la sută.

Pentru serviciile prestate populaţiei în luna decembrie a fost înregistrată majorarea tarifelor medii lunare la serviciile de turism peste hotarele ţării – cu 3,7 procente, serviciile pentru întreţinerea copiilor în creșe şi grădiniţe – cu 2,2 la sută, serviciile transportului feroviar de pasageri – cu 0,6 procente și închirierea apartamentelor – cu 0,3 la sută.

În demebrie au scăzut preţurile la serviciile hoteliere – cu 0,3% și serviciile transportului aerian de pasageri – cu 0,1%.