Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Mega-operațiune a procurorilor. Sunt vizate două instituții de stat

Doi șefi de la instituțiile de stat au adus pagube de milioane bugetului național și animalelor sălbatice.
Sputnik

CHIȘINĂU, 9 ian – Sputnik. Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, în comun cu DIFE a MAI, efectuează percheziții în cadrul unei cauze penale pornită pe faptul escrocheriei în proporții deosebit de mari, depășirii atribuțiilor de serviciu, precum și pe faptul folosirii documentelor false. Potrivit procurorilor, totul era pus la cale de un grup criminal organizat, din care făceau parte și persoane cu funcții de răspundere în structuri guvernamentale. 

Peste 170 de percheziţii se desfăşoară în aceste clipe în toată ţara - VIDEO

Potrivit materialelor urmăririi penale, șeful Direcția Patrimoniu și Management Intern a Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, în complicitate cu directorul IP „Centrul Republican Diagnostică Veterinară” și factorii de decizie ai unor agenți economici au creat un mecanism de trucare a achizițiilor publice a vaccinului antirabic oral pentru animalele sălbatice.  

Aceștia au comis acțiuni ce depășeau în mod vădit atribuțiile de serviciu, prin falsificarea documentelor prezentate la licitație, cu scopul de a sustrage mijloace bănești din bugetul Agenției Națională pentru Siguranța Alimentelor în sumă de peste 1,4 milioane de lei. 

Concomitent, de către Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale este verificată complicitatea persoanelor indicate la comiterea altor acțiuni ilegale similare.

Procurorii au reținut trei persoane, printre care șeful Direcției Patrimoniu și Management Intern a Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor și directorul IP „Centrul Republican Diagnostică Veterinară”.

Persoanele reținute sunt bănuite de escrocherie în proporții deosebit de mari, infracțiune care se pedepsește cu închisoare de la 8 la 15 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani. 

Pentru infracțiunea de depășire a atribuțiilor de serviciu se prevede o pedeapsă cu închisoare de la 6 la 10 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Pentru infracțiunea de folosire a documentelor oficiale false se prevede o pedeapsă cu închisoare de până la 5 ani, amendă în mărime de la 550 la 950 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore.