Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Faceți plinul astăzi, pentru că mâine va fi deja târziu

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a stabilit un nou plafon pentru tarifele la carburanți, valabil pentru următoarele două săptămâni
Sputnik

CHIȘINĂU, 9 ian — Sputnik. Începând cu data de 10 ianuarie, vom plăti mai mult pentru alimentarea automobilului — combustibilul se scumpește cu aproape 70 de bani. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a stabilit un nou plafon pentru tarifele la carburanți, valabil pentru următoarele două săptămâni.

Astfel, prețul unui litru de benzină Premium-95 nu va depăși 18 lei și 22 de bani — un plafon majorat cu 68 de bani în comparație cu luna precedentă când prețul stabilit a fost de 17 lei și 54 de bani.

Un litru de motorină va fi comercializat la un preț care nu va depăși suma de 16 lei și 32 de bani —  mai mult cu 60 de bani comparativ cu decembrie 2017.

Iată cum argumentează ANRE argumentează majorarea tarifelor plafon:

„ANRE anunță că prețurile plafon pentru comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale, stabilit începând cu 10 ianuarie 2018, va include noile accize pentru anul curent în conformitate cu Codul Fiscal.

De la 1 ianuarie curent, acciza pentru o tonă de benzină a crescut de la 4560 lei la 4961 lei (cu 8,79% comparativ cu anul 2017) și pentru o tonă de motorină de la 1926 lei la 2092 lei (cu 8.62% comparativ cu anul 2017).

În acest context, anunțăm că majorarea pentru perioada de calcul a prețurilor plafon se datorează atât creșterii prețului mediu de tranzacționare a produselor petroliere principale la bursele petroliere internaționale, cât și modificării cotei accizelor pentru benzină și motorină.”