Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

De ce în Moldova pacientele avortează în WC. Concluzia Ministerului Sănătății

De ce în Moldova pacientele avortează în WC-urile spitalelor. La ce concluzie a ajuns Ministerul Sănătății
Sputnik

CHIȘINĂU, 9 ian – Sputnik. Secretarul general de stat din cadrul Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Boris Gîlca, a făcut o declarație dură, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă. Constat cu regret că, pe lângă absoluta majoritate a medicilor profesioniști, dedicați profesiei, avem și din cei care, probabil, întâmplător au îmbrăcat halatul alb. Ca să schimbăm sistemul trebuie să schimbăm oamenii, astfel ca să avem calitate a serviciilor medicale, atitudine și compasiune față de pacient, a punctat Gîlcă.

Responsabilii de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și cei de la Institutul Mamei și Copilului au prezentat rezultatele anchetei în cazul tinerei care a avortat, la 14 decembrie, în toaleta Institutului Mamei și Copilului, fără ca să fie asistată de personalul medical. 

Șocant. A născut în toaleta spitalului. Ministerul Sănătății a inițiat o anchetă

În acest caz au fost pedepsite disciplinar șapte persoane, trei cu concedierea, iar alte patru cu mustrare aspră și avertizare. Astfel, au fost demiși din funcțiile ocupate șeful Secției Ginecologie, moașa principală și asistenta medicală care a fost în tură în respectivă. Cu mustrare aspră s-au ales medicul de gardă, directorul Centrului Perinatal și vicedirectorul medical al spitalului. De asemenea, directorul Institutului Mamei și Copilului, Sergiu Gladun, a primit o avertizare din partea Ministerului Sănătății.

Boris Gîlca a constatat cu regret că asemenea cazuri nu sunt singulare, dar, din păcate, mulți pacienți preferă să tacă decât să le facă publice.

”Admit că asemenea cazuri au fost mai multe, dar care nu au fost raportate. Este suficient și un caz ca să luăm atitudine. Îndemn pacienții să raporteze cazurile de erori care se întâmplă în toate instituțiile medicale din țară”, a declarat Gîlca.

Ancheta  a constatat o comunicare defectuoasă între personalul medical și pacientă, lipsa acordării consilierii psihologice pacientei, obligarea pacientei de a procura la farmacie medicamentul necesar pentru provocarea avortului, deși instituția dispunea de preparatele necesare, inclusiv în secție.

Specialiștii au mai stabilit lipsa unei conduite și monitorizări permanente, odată cu administrarea preparatelor medicamentoase, din partea medicului de gardă și personalului din veriga medie și încălcarea conduitei medicale manifestată prin neglijență, ignoranță, brutalitate și abateri de la normele de etică și deontologie medicală.

Secretarul general a declarat că ministerul va începe consultările în vederea instituirii unei structuri de etică și deontologie medicală care va investiga cazurile în interiorul profesiei, cazurile de malpraxis și derogare de la bunul simț, cazurile de ignoranță, lipsă de compasiune, de comunicare proastă cu pacienții.

”Această structură va putea stabili pedepse interne, sancționări disciplinare sau contravenționale, inclusiv până la ridicarea dreptului de a profesa. Astfel de structuri există în UE și este foarte necesară și pentru Republica Moldova”, a declarat Gîlca.

Pacienta de 19 ani a fost internată la Institutul Mamei și Copilului pe data de 9 decembrie cu riscul de avortare a fătului. În urma investigațiilor la care a fost supusă tânăra, s-a stabilit că fătul avea mai multe malformații grave. Începând cu data de 12 decembrie, pacientei i-au fost administrate câteva pastile care provoacă întreruperea dezvoltării sarcinii, iar în dimineața zilei de 14 decembrie, tânăra a avortat singură în toaleta instituției.