Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Noi informații despre Dorin Chirtoacă. Ce au decis judecătorii

Procurorii susțin că Dorin Chirtoacă ar putea influența martorii
Sputnik

CHIȘINĂU, 5 ian – Sputnik. Primarul suspendat al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, va mai sta 30 de zile sub control judiciar. Decizia a fost luată vineri, 5 ianuarie, de magistrații de la Judecătoria Chișinău, cu sediul la Buiucani. 

În această perioadă Chirtoacă nu va avea voie să părăsească municipiul Chișinău. Liberalul a rămas și fără pașaportul de străinătate, pe care l-a predat judecătorului.

De ce Dorin Chirtoacă nu a fost dat în căutare prin intermediul Interpol
 

Decizia instanței l-a nemulțumit pe Chirtoacă, care a declarat că ședința de astăzi a fost o acțiune inutilă. 

”A fost o acțiune intutilă în instanță. Este lispt de sens ca fiecare 30 de zile să venim aici pentru prelungirea controlului judicar”, a declarat Chirtoacă, care a propus să fie plasat sub control juiciar până la încheierea examinării dosarului penal în care este vizat. 

De cealaltă parte, procurorul de caz Dumitru Robu spune că temei pentru prelungirea termenului controlului juidicar rămân a fi riscurile de intimidare a martorilor și eschivarea de la răspunderea penală a lui Chirtoacă. 

”Temeiurile și-au păstrat actulitatea. Rscurile mai persistă în condițiile în care nu a început încă examnarea în fond a cauzei penale. Controlul judiciar a fost prelugit cu scopul de a-l împiedica pe Dorin Chirtoacă să intimideze sau să influențeze  martorii să-și schimbe declarațiile. De asemenea, există riscul ca acesta să se eschiva de la răspunderea penală”, a declarat procurorul.

Dezvăluiri exclusive: Cum l-au înjosit Ghimpu și Chirtoacă pe Grozavu

Dorin Chirtoacă are statut de învinuit în dosarul parcărilor cu plată din Chișinău. Potrivit actului de învinuire, fiind în funcția de primar al Capitalei, Chirtoacă a comis acte de corupere pasivă, în variantă agravată şi infracţiunea de trafic de influenţă, în variantă agravată în cadrul proiectului parcărilor cu plată. Conform mărturiilor oferite în cadrul anchetei, Chirtoacă urma să ridice o recompensă de 13 la sută din veniturile companiei care urma să amenajeze parcările cu plată în Chișinău.

Infracțiunea de corupere pasivă în proporții deosebit de mari se pedepsește cu închisoare de la 7 la 15 ani cu amendă în mărime de la 8000 la 10000 de unităţi convenţionale şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Traficul de influență în formă agravată se pedepsește cu amendă în mărime de la 200 de mii la 300 de mii de lei sau cu închisoare de la 3 la 7 ani.

Pe numele lui Chirtoacă a mai fost deschis un dosar penal în care acesta este învinuit de depășirea atribuțiilor de serviciu.