Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Două noi parcuri fotovoltaice de mari dimensiuni vor fi create până la sfârșitul anului

Centrală electrică fotovoltaică. Foto de arhivă
Două parcuri fotovoltaice mari vor fi construite în raioanele Strășeni și Telenești.
Sputnik
CHIȘINĂU, 9 feb - Sputnik. Două parcuri fotovoltaice de mari dimensiuni vor fi construite în Moldova până la sfârșitul anului 2025, informează serviciul de presă al Guvernului.
Se preconizează că construcția celor două centrale fotovoltaice va contribui la creșterea capacității totale a surselor regenerabile de energie în republică cu 90 MW. Dintre acestea, parcul fotovoltaic din satul Negureni, raionul Telenești, va furniza 40 MW, iar stația din satul Rădeni, raionul Strășeni, va furniza 50 MW. Ambele instalații urmează să fie puse în funcțiune până în luna decembrie a acestui an.
Ministerul Energiei a specificat că ambele centrale vor genera peste 100 de milioane de kWh de energie electrică pe an, ceea ce va face posibilă satisfacerea unei părți semnificative a necesităților energetice ale malului drept al Nistrului. Odată cu punerea în funcțiune a centralelor fotovoltaice, capacitatea totală instalată a surselor regenerabile de energie în Moldova va crește la 670 MW.
Ambele parcuri fotovoltaice vor furniza pe piață energia electrică produsă fără a recurge la mecanisme de sprijin din partea statului.
„Acest fapt demonstrează atractivitatea energiei regenerabile ca afacere, precum și predictibilitatea cadrului de reglementare aplicabil. De asemenea, noile capacități vor contribui la consolidarea securității energetice și la decarbonizarea sectorului energetic”, s-a mai subliniat în cadrul ministerului.
Proiectele de hotărâri care autorizează construirea celor două centrale au fost trimise de Ministerul Energiei către Cabinetul de Miniștri pentru aprobare.
Potrivit Centrului Național pentru Energie Durabilă, la sfârșitul anului 2024, capacitatea instalată a centralelor de energie regenerabilă, inclusiv energia solară, eoliană, hidro și biogaz, a ajuns la aproape 580 MW, aproape triplu față de 2022.