MOSCOVA, 23 dec - Sputnik. În ianuarie-noiembrie a acestui an, Rusia a crescut livrările de gaze către Uniunea Europeană cu un sfert - la 49,6 miliarde de metri cubi, potrivit analizei RIA Novosti a datelor de la compania de analiză Bruegel.
Principala creștere a fost asigurată de aprovizionarea prin conducte: peste 11 luni acestea au crescut cu 26 la sută și s-au ridicat la 30,3 miliarde de metri cubi. Aceasta reprezintă aproximativ 11,1% din totalul importurilor de gaze europene, față de 8,4% cu un an mai devreme.
În același timp, au crescut și livrările de gaze naturale lichefiate - cu 18,2 la sută, la 19,3 miliarde de metri cubi. Aici, ponderea Rusiei a crescut la 7,1% de la 5,7 în ianuarie-noiembrie anul trecut.
Drept urmare, Rusia a reprezentat 18,3% din importurile de gaze ale UE de la începutul anului, comparativ cu 14% cu un an mai devreme. Gazul rusesc a intrat în UE în principal sub formă de GNL (7,1 la sută din importurile europene), prin Turkish Stream (5,6 la sută) și abia apoi de tranzit ucrainean (5,5 la sută).
În același timp, în general, Uniunea Europeană reduce volumul importurilor de gaze - pe parcursul anului acestea au scăzut cu aproape 6 la sută și s-au ridicat la 271,5 miliarde de metri cubi. Norvegia a rămas principalul furnizor de gaze pentru Uniunea Europeană , care a crescut exporturile cu 3,6%, până la 85,2 miliarde de metri cubi.
Multe țări europene în 2022 au pierdut - parțial sau complet - gaz de la Gazprom . În primăvară, a redus sau a oprit livrările către Bulgaria , Polonia , Finlanda , Țările de Jos , Germania și Danemarca , invocând în principal nerespectarea unui decret prezidențial privind plata în ruble sau alte motive tehnice. Până în toamnă, livrările de-a lungul rutei principale, Nord Stream, au încetat. Pomparea de-a lungul rutei de echilibrare din Belarus „Yamal - Europa” s-a oprit și ea, iar de-a lungul rutei ucrainene a scăzut semnificativ.
La sfârșitul anului expiră acordul pe cinci ani încheiat în 2019 privind tranzitul gazelor rusești către Europa prin teritoriul ucrainean. Kievul a declarat în repetate rânduri de-a lungul anului că nu intenționează să prelungească acordul de tranzit. Experții au avertizat că oprirea livrărilor din Rusia amenință o creștere a prețurilor la gaze și dezechilibre locale ale gazelor în Europa.
Joi, președintele Vladimir Putin, în timpul unei conferințe de presă, a amintit deja de refuzul Ucrainei de a prelungi contractul de tranzit al gazelor și a subliniat că aceasta nu este problema Rusiei .