Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

„Cerem salarii decente!”: profesorii au protestat în fața Parlamentului Republicii Moldova

Profesorii protestând în fața Parlamentului Republicii Moldova. Foto de arhivă
Profesorii moldoveni au ieșit la o acțiune de protest anunțată anterior având susținerea sindicatelor.
Sputnik
CHIȘINĂU, 13 dec - Sputnik. Pedagogii moldoveni au ieșit la protest în fața clădirii Parlamentului pentru a-și exprima nemulțumirea față de mărimea remunerării muncii.
Protestul a fost organizat de Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova. Protestatarii au cerut autorităților să stabilească un dialog constructiv pentru majorarea salariilor profesorilor.
Profesorii au purtat pancarte „Profesorii nu sunt voluntari!”,️ „Cerem o viață decentă!” „Cerem salarii decente”, „Cu astfel de salarii, grădinițele și școlile vor muri”.
„Suntem forțați să ieșim în stradă pentru că dialogul promis cu autoritățile este doar o imitație. Sarcina noastră principală este să aducem salariul mediu din învățământ la dimensiunea salariului mediu din economie. Dar acum, dimpotrivă, avem o diferență și mai mare între acești indicatori, iar acest lucru nu numai că ne îngrijorează, dar ne și revoltă”, au declarat participanții la miting.
Profesorii au mai spus că ar putea intra în grevă.
„Nu vom tolera umilința, autoritățile trebuie să înțeleagă că astăzi pichetăm și mâine facem grevă”, a spus unul dintre protestatari.
Sindicatele au cerut ca salariul minim pe economie să fie stabilit la 6.000 de lei de la 1 ianuarie 2025 (în prezent 5.000 de lei, adică 261 de euro), astfel încât acest nivel să fie utilizat la planificarea cheltuielilor bugetului de stat pentru anul viitor. O altă revendicare a fost majorarea cu 35% a valorilor normative utilizate la calcularea salariilor din cultură, învățământ, ordine publică, funcționari publici și alte categorii profesionale. Protestatarii au mai cerut alocarea a 50 de milioane de lei pentru asigurarea accesului asiguraților la procedurile de tratament balnear. Potrivit protestatarilor, această măsură este necesară, deoarece accesul la aceste servicii a scăzut considerabil în ultimii ani.
Politică
Criza gazelor:Tiraspolul propune Chișinăului ca să se adreseze în comun Rusiei și Ucrainei
În timpul acțiunii, reprezentanții sindicatelor au fost invitați la discuții de către președintele Parlamentului, Igor Grosu. Cu toate acestea, nu au fost anunțate rezultate concrete ale negocierilor înainte de încheierea acțiunii.
Protestatarii au declarat că, în cazul în care nu vor fi luate măsuri favorabile, vor reveni la protest pe 19 decembrie 2024.
Acțiunea de protest a fost anunțată în prealabil de sindicate. Motivul a fost refuzul autorităților de a răspunde revendicărilor profesorilor și de a le majora salariile cu 35 %. Ministrul Educației, Dan Perciun, a declarat anterior la TV că aceste cereri sunt „evident nerealiste”.
„Înseamnă că în două săptămâni trebuie să găsim peste trei miliarde de lei de undeva, să-i punem în buget. Trei miliarde de lei înseamnă trei bugete pentru reparații de drumuri. Acest lucru nu se va întâmpla într-un timp atât de scurt”, a spus ministrul.
Miercuri, 11 decembrie, după ședința de guvern, el a declarat că salariile profesorilor ar putea fi indexate cu 12-15%, în funcție de gradul didactic. Perciun a precizat că autoritățile vor anunța detaliile mai târziu, după ședința de la Ministerul Finanțelor, în cadrul căreia se va lua decizia corespunzătoare.
Precedenta majorare a salariilor profesorilor a avut loc în ianuarie 2024, atunci a fost de 15%, deși sindicatele cereau 20%.
Potrivit Biroului Național de Statistică, salariul mediu în trimestrul III 2024 a ajuns la 14 116,8 lei (737 euro) în Republica Moldova, în creștere cu 14,2% de la an la an.