CHIȘINĂU, 2 dec - Sputnik. Primul curs educațional al Universității Rețelei Internaționale „Eurasia” s-a încheiat la Moscova.
Peste 100 de participanți la acest program educațional, cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, care au venit din Armenia, Belarus, Kârgâzstan, Moldova, Rusia, Uzbekistan și alte țări de pe continent, au primit certificate și diplome.
Programul de instruire de cinci zile „Codurile culturale eurasiatice ca principiu de bază al unei idei de afaceri de succes” de la MGIMO i-a învățat pe studenți să lucreze eficient în echipă și să stabilească o comunicare interculturală în contextul eurasiatic.
Formatori au fost, pe de o parte, Oleg Barabanov, director adjunct al Institutului eurasiatic de formare din cadrul MGIMO și director de program al Clubului internațional de discuții Valdai, și, pe de altă parte, Anastasia Makarenko, șef al programelor internaționale din cadrul Institutului eurasiatic de formare și lector superior al Departamentului de franceză din cadrul MGIMO. Participanții au dobândit experiența practică necesară pentru a lucra cu succes în mediul internațional.
De asemenea, Tatiana Remezova, prezentatoare a postului de televiziune Rossiya-1, a susținut un masterclass pe tema „Rolul mass-media în construirea imaginii statului”. Ea a explicat modul în care mass-media poate fi utilizată în dezvoltarea afacerilor și a proiectelor. Iar Maxim Slesarev, director al incubatorului de afaceri MGIMO, lector superior la Departamentul de Management, Marketing și Activitate Economică Externă, a împărtășit viziunea sa despre cum să te regăsești în afaceri, să dezvolți idei creative și a vorbit despre unele dintre regulile de formare a unui start-up.
„Rezumând, aș dori să spun că primul ciclu de instruire a ieșit foarte bine. De ce? Pentru că am avut niște participanți grozavi. Nu există perdanți printre ei - doar câștigători. Băieții au primit o mulțime de informații noi, au ajuns să se cunoască între ei. Acum, cel mai important lucru pentru ei este să se dezvolte, să mențină contactele și, desigur, să își transpună ideile în viața reală. Cele mai bune proiecte de afaceri ale participanților noștri vor fi susținute de Asociația „Eurasia”, inclusiv prin intermediul granturilor. Urmează încă trei școli, iar la sfârșitul fiecărei școli vom selecta pe cei mai buni dintre cei mai buni”, a declarat Boris Cernîșov, vicepreședinte al Dumei de Stat și director științific al Universității Eurasia.
La finalul cursului, zece echipe și-au susținut proiectele, adică lucrările lor de calificare finală. După cum ne-a spus Boris Cernîșov, băieții cu cele mai interesante idei de afaceri legate de protecția animalelor, medicină, „nemurirea digitală”, precum și proiecte de actualitate în domeniul comerțului, economisirii energiei pentru țările din Asia Centrală și antreprenoriatului în educație au fost selectați pentru formare la Universitatea Eurasia.
De asemenea, la primul ciclu educațional au participat și unii „lirici”. De exemplu, Emilia Tentiuc din Moldova intenționează să creeze o rețea socială pentru scriitori și poeți, unde în loc de postări și fotografii, autorii în devenire își vor putea publica poeziile și poveștile. În același timp, fiecare cont poate fi monetizat dacă primește suficientă acoperire.
Universitatea Internațională de Rețea „Eurasia” organizează patru cursuri de formare pe an, iar solicitările pentru următorul curs sunt încă acceptate și analizate. Pentru a participa, trebuie să aveți propria idee originală de afacere. Potrivit lui Boris Cernîșov în urma tuturor cursurilor va rezulta „cea mai puternică echipă de afaceri din Eurasia”. Anul viitor se intenționează extinderea proiectului la alte universități rusești prin încheierea de noi acorduri de cooperare.