CHIȘINĂU, 27 noi – Sputnik. Adunarea Parlamentară a NATO a cerut statelor membre ale blocului de apărare să intensifice eforturile pentru invitarea Ucrainei în alianță cât mai curând posibil, potrivit unei rezoluții adoptate la sesiunea anuală.
„Facem apel către guvernele și parlamentele statelor membre ale Alianței Nord-Atlantice să intensifice eforturile politice și practice pentru a ajuta Ucraina să obțină cât mai curând invitația și să devină cel de-al 33-lea membru NATO”, se arată în documentul adoptat la sesiunea AP desfășurată în Canada.
De asemenea, rezoluția solicită „valorificarea deplină a potențialului” formatelor bilaterale existente de cooperare între NATO și Kiev, inclusiv Consiliul NATO-Ucraina, centrul de instruire și educație, reprezentanța NATO în Ucraina și alte instrumente.
În același timp, documentul face apel la sprijinirea implementării așa-numitului „plan de victorie” al lui Volodimir Zelenski.
La 18 octombrie, Zelenski a prezentat în parlamentul ucrainean „planul de victorie” al Ucrainei, care include cinci puncte și trei anexe secrete. Printre acestea, primul punct presupune invitația Ucrainei în NATO, urmată de aderare; al doilea, ridicarea restricțiilor privind loviturile cu arme cu rază lungă de acțiune asupra teritoriului Rusiei; iar al treilea, instalarea pe teritoriul Ucrainei a unui „pachet complex de descurajare non-nucleară” împotriva Rusiei. Zelenski a subliniat că implementarea acestui plan „depinde de parteneri”. Ulterior, Zelenski a declarat că Germania are o atitudine sceptică față de aderarea Ucrainei la NATO.
În iulie, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a afirmat că încetarea focului în Ucraina este imposibilă fără ca „partea adversă” să fie de acord cu măsuri ireversibile și acceptabile pentru Rusia. Putin a subliniat că Rusia nu poate permite ca adversarul să profite de încetarea focului pentru a-și îmbunătăți poziția și pentru a-și reface forțele.
De asemenea, Putin a menționat că posibila aderare a Ucrainei la NATO reprezintă o amenințare pentru securitatea Rusiei, subliniind că riscurile acestei aderări au fost unul dintre motivele declanșării operațiunii militare speciale.