Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldova are nevoie nu de schimbări rapide, ci de reforme și schimbări stabile - declarație

Șeful Delegației UE la Chișinău, Janis Mazeiks, a declarat de ce are nevoie Republica Moldova pentru a adera la Uniunea Europeană.
Sputnik
CHIȘINĂU, 26 noi – Sputnik. Republica Moldova are nevoie de schimbări nu rapide, ci de calitate pentru aderarea la Uniunea Europeană,” a declarat șeful Delegației UE la Chișinău, Janis Mazeiks.
„În acest moment, nu avem nevoie de ceva rapid, ci de schimbări stabile. Este necesară o muncă zilnică și constantă în mai multe domenii. În ultimii trei ani, am obținut progrese semnificative, iar prioritatea rămâne implementarea normelor și valorilor europene. Rezultate bune au fost înregistrate în reforma justiției și în combaterea corupției, dar este nevoie de timp pentru a consolida aceste progrese,” a subliniat Mazeiks în cadrul Forumului de Integrare Europeană.
Potrivit lui, este esențial să se acorde o atenție deosebită întăririi instituțiilor statului și colaborării dintre acestea.
Republica Moldova
Modificări la Legea Procuraturii: Ce se schimbă
Consiliul European, la summitul din 14 decembrie, a decis să înceapă negocierile privind viitoarea aderare la UE cu Ucraina și Moldova. În iunie 2022, UE a acordat statutul de țări candidate Ucrainei și Moldovei, cu impunerea unor condiții stricte pentru începerea oficială a negocierilor de aderare. UE a recunoscut de mai multe ori că această decizie a avut în mare parte un caracter simbolic, având scopul de a sprijini Kievul și Chișinăul în confruntarea lor cu Moscova.
Totuși, statutul de țară candidată și începerea negocierilor nu garantează automat aderarea la Uniunea Europeană, aceste etape neimpunând nicio obligație de aderare din partea Bruxelles-ului. Obținerea statutului de candidat reprezintă doar începutul unui drum lung și complex către integrarea în UE. De exemplu, Turcia este candidată din 1999 și negociază aderarea din 2005, Macedonia de Nord din 2005, Muntenegru din 2010, iar Serbia din 2012. Ultima țară care a aderat la UE este Croația, care a devenit membru în 2013, după un proces ce a durat 10 ani.
Republica Moldova
Garanții sociale pentru reprezentanții sistemului judecătoresc și ai Procuraturii