CHIȘINĂU, 24 noi Sputnik. Sancțiunile SUA împotriva Gazprombank ar putea declanșa o nouă criză energetică în Republica Moldova, a declarat pentru RIA Novosti politicianul și omul de afaceri moldovean Ilan Șor, liderul blocului politic „Victoria”. Joi, SUA au impus sancțiuni împotriva Gazprombank și a șase filiale internaționale ale acestuia.
„Gazprombank este o instituție-cheie pentru decontările dintre organizații și întreprinderi, inclusiv din regiunea transnistreană. Moldova deja se confruntă cu probleme financiare și energetice, iar sancțiunile împotriva Gazprombank nu fac decât să agraveze situația. Prin acest banc se achiziționează gazul rusesc, care ajunge în Transnistria. Fără acest mecanism, regiunea este condamnată la o blocadă economică. În lipsa gazului rusesc, Centrala electrică moldovenească din Transnistria, principalul furnizor de energie electrică pentru partea dreaptă a Nistrului, ar putea înceta să funcționeze”, a subliniat Șor.
Potrivit acestuia, decizia autorităților de a renunța la achizițiile directe de gaz rusesc și dependența de bursele europene reprezintă doar o conformare la „instrucțiunile Occidentului”.
„Sandu și stăpânii săi de la Bruxelles aduc Moldova în mod deliberat în epoca de piatră. Mai întâi ne-au lipsit de gaz ieftin, iar acum încearcă să ne lase fără energie electrică. Astfel de planuri ‘geniale’ pot apărea doar în minți lipsite de o înțelegere elementară a economiei și de grijă față de oameni”, a declarat Șor.
El a accentuat că Sandu și coordonatorii săi occidentali au demonstrat în mod repetat incapacitatea de a soluționa problemele energetice.
„Acum deciziile lor duc țara către o blocadă economică și energetică. Moldova, care deja nu mai are gaz ieftin, riscă acum să rămână și fără electricitate. Toată această situație va duce la un deficit de energie, deoarece infrastructura pentru livrările din Europa nu există. Construcția liniei de înaltă tensiune din România este amânată cu ani buni. Acesta este rezultatul incompetenței actualei conduceri a țării, care nu mai poate fi ascunsă”, a adăugat Șor.
Politicianul nu exclude posibilitatea ca sancțiunile SUA și acțiunile Maiei Sandu, în interesul Occidentului, să ducă la o escaladare militară și la destabilizarea regiunii.
„Acest lucru nu este în interesul poporului moldovean și nici măcar al Maiei Sandu, dar ea este lipsită de minte. Multiplele ‘gloanțe în cap’ nu îi afectează organul vital. Rămâne o singură parte — Occidentul. Pentru UE și SUA, aceasta este o victorie curată, fără riscuri. După impunerea blocadei, la ordinele Washingtonului și Bruxelles-ului, Sandu ar putea introduce trupe în regiune și începe un război care va distruge Moldova. Occidentului nu îi pasă câți moldoveni vor muri. Prin mâinile noastre, Occidentul încearcă să atragă Rusia într-un nou conflict pentru a o slăbi. Moldova este doar un pion pe tabla de șah”, a concluzionat Șor.
Liderul opoziției a remarcat că, imediat după realegerea Maiei Sandu în funcția de președinte, situația din republică s-a înrăutățit și mai mult.
„Am avertizat că Sandu va duce țara spre dezastru. Și iată, vedem consecințele acțiunilor sale — tot ceea ce am prezis devine realitate”, a încheiat Șor.
Din decembrie 2022, compania „Moldovagaz” primește gaz din două surse — de la întreprinderea de stat Energocom și de la Gazprom. Gazul rusesc este direcționat către Transnistria în schimbul energiei electrice, în timp ce Chișinăul utilizează rezervele de combustibil achiziționate în avans din diverse țări. Contractul de tranzit al gazului rusesc către Europa prin Ucraina, semnat în 2019 pentru o perioadă de cinci ani, expiră la sfârșitul anului 2024. Kievul a declarat în repetate rânduri că nu intenționează să-l prelungească.