CHIȘINĂU, 19 nov - Sputnik. Guvernul federal australian a refuzat să adere la acordul privind energia nucleară semnat cu o zi înainte de Marea Britanie și Statele Unite, a declarat marți viceprim-ministrul australian și ministrul apărării, Richard Marles.
Luni, în marja celei de-a 29-a Conferințe a părților la Convenția-cadru a ONU privind schimbările climatice de la Baku, ministrul britanic al securității energetice și neutralității emisiilor de carbon, Ed Miliband, și adjunctul ministrului american al energiei, David Turk, au semnat acordul de cooperare în domeniul cercetării și dezvoltării nucleare, care urmează să intre în vigoare la 1 martie 2025. Inițiatorii acordului și-au exprimat speranța că o serie de alte țări, inclusiv Australia, se vor alătura.
„Pentru Australia, trecerea la energia nucleară ar însemna utilizarea celei mai scumpe opțiuni de generare a energiei electrice de pe planetă.... Deoarece nu avem o industrie nucleară civilă, acest acord nu este potrivit pentru noi”, a declarat Richard Marles, citat de postul de televiziune australian ABC.
După cum a subliniat vicepremierul australian în cursul unei sesiuni parlamentare desfășurate marți, țara nu are în prezent niciun plan de trecere la energia nucleară la nivel național.
La rândul său, liderul opoziției și fostul ministru al Apărării Peter Dutton a condamnat decizia guvernului laburist și a calificat-o drept o „rușine internațională”.
Producerea de energie nucleară în Australia a făcut obiectul unor discuții guvernamentale. Încă din 2023, autoritățile locale au exclus posibilitatea ca centrale nucleare să fie conectate la sistemul energetic al țării, menționând disponibilitatea unor vaste resurse de energie regenerabilă. De asemenea, conform calculelor preliminare, trecerea de la centralele termice la cele nucleare ar costa Australia aproape 250 de miliarde de dolari.
Cu toate acestea, liderul opoziției, Peter Dutton, a declarat că se îndoiește de capacitatea Partidului Laburist de a „atinge carbon zero fără energie nucleară”. El a menționat, totuși, că alte țări utilizează sau iau în considerare energia nucleară pentru a reduce emisiile de carbon și pentru a reduce costul electricității.