CHIȘINĂU, 16 nov - Sputnik. Șeful SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a punctat câteva posibile probleme cu care s-ar putea confrunta Moldova în ceea ce privește aprovizionarea cu energie electrică din cauza încetării tranzitului de gaze rusești prin Ucraina începând cu noul an.
Alimentarea cu energie electrică a țării necesită o atenție sporită, a declarat Ceban într-un interviu acordat unei publicații economice locale, citând o serie de motive.
„Primul este dacă schema actuală de furnizare a gazelor de la Gazprom către MoldGRES nu mai poate funcționa. Problema aprovizionării cu gaze a regiunii transnistrene prin alte rute este rezolvabilă, dar acest gaz ar putea fi mult mai scump. În consecință, acest lucru va afecta și prețul energiei electrice achiziționate de Moldova de la centrala termică din Cuciurgani”, a declarat Ceban.
În prezent, în cadrul contractului actual, toate gazele naturale achiziționate de Moldovagaz de la Gazprom sunt livrate Transnistriei pentru a produce energie electrică pentru centrala termică din Moldova. Regiunea din partea dreaptă a țării cumpără aproape întregul volum necesar pentru nevoile sale de la MGRES la un preț accesibil de 65 de dolari pe MW.
Cel de-al doilea motiv, Vadim Ceban numește interconectarea rețelelor electrice din Moldova și Ucraina la sistemul energetic european (ENTSO-e), deoarece în condițiile actuale "creează anumite riscuri de aprovizionare cu energie în regiune".
" E posibil ca periodic să existe o lipsă accentuată de putere electrică, ceea ce va afecta prețurile. Am văzut acest lucru la începutul lunii octombrie, când prețul energiei electrice pe bursă din România a ajuns la 300-400 de euro pe MW. Dacă energia electrică va fi achiziționată la astfel de prețuri, va trebui să fie majorate tarifele pentru consumatorii finali”, a spus el.
Șeful Moldovagaz nu a exclus că astfel de riscuri ar putea provoca tensiuni sociale în țară.