CHIȘINĂU, 16 nov - Sputnik. Un proiect de lege destinat combaterii migrației ilegale și eliminării lacunelor din legislație a fost adoptat vineri de 70 de deputați în prima lectură în cadrul unei ședințe plenare.
Documentul a fost elaborat de Ministerul Afacerilor Interne împreună cu Inspectoratul General pentru Migrație și Centrul Internațional pentru Dezvoltarea Politicilor Migraționale. Acesta este menit să aducă legislația națională în concordanță cu unele prevederi ale legislației UE.
Astfel, pentru a combate migrația ilegală pe teritoriul Republicii Moldova, autorii proiectului de lege propun înregistrarea dactiloscopică obligatorie a tuturor străinilor reținuți pentru trecerea ilegală a frontierei sau pentru ședere ilegală pe teritoriul țării.
În nota explicativă a proiectului se menționează că acesta este un pas important pentru gestionarea și controlul proceselor migraționale, precum și pentru asigurarea ordinii publice și securității naționale.
De asemenea, proiectul de lege conține dispoziții privind garanțiile procedurale pentru străinii aflați în custodia statului, privind introducerea posibilității ca persoanele aflate în custodia statului să participe la ședințele de judecată prin intermediul unei aplicații de teleconferință, precum și privind motivele de eliberare a străinilor din custodia statului.
Astfel, se propune completarea Legii privind regimul străinilor în Republica Moldova cu o serie de concepte care reglementează etapa de detenție provizorie până la luarea în custodia statului. În plus, în Lege va fi inclus un capitol nou, care va stabili exhaustiv procedura de luare a străinilor în custodia statului.
În baza unei hotărâri judecătorești, reținerea va fi aplicată străinilor care nu s-au conformat deciziei de repatriere sau care nu au putut fi repatriați în termenul prevăzut de lege, care au trecut sau au încercat să treacă ilegal frontiera, au intrat în țară în timpul perioadei de interdicție stabilite anterior, a căror identitate nu poate fi stabilită, care au fost declarați indezirabili, care au făcut obiectul unei decizii de expulzare.
Detenția este impusă pentru o perioadă de până la 30 de zile, iar perioada de prelungire nu poate depăși șase luni consecutive. În cazul unui străin declarat indezirabil, perioada de prelungire nu poate depăși 12 luni.
Proiectul de lege va fi propus pentru adoptare în a doua lectură.
Potrivit datelor statistice, anul trecut în Republica Moldova au fost plasați 133 de străini în Centrul de Cazare Temporară a Străinilor, iar durata medie a șederii a fost de 31 de zile.