CHIȘINĂU, 15 nov - Sputnik. Fondul de compensații pentru agentul termic consumaț, de care vor beneficia grupurile socialmente vulnerabile ale populației în sezonul rece, va constitui peste 1,1 miliarde de lei, plățile urmând a fi efectuate sub formă de numerar.
Vineri, proiectul de lege cu privire la Fondul de Reducere a Vulnerabilității Energetice a fost adoptat în lectură finală de 71 de deputați în cadrul ședinței Parlamentului de vineri.
Anterior, compensațiile pentru energie era necesar a fi incluse în proiectele de legi, ceea ce complica procesul de acordare a sprijinului financiar. Prin urmare, autorii documentului au propus ca familiile cu venituri mici să primească aceste compensații sub forma unei plăți în numerar.
De asemenea, administrarea sistemului de compensare a fost simplificată pentru a reduce povara asupra furnizorilor de energie, care erau anterior responsabili de calcularea și aplicarea compensațiilor. În consecință, Ministerul Muncii și Protecției Sociale își va asuma întreaga responsabilitate pentru stabilirea și calcularea compensațiilor.
Guvernul va stabili o metodă de calculare a cuantumului compensațiilor pentru consumatorii vulnerabili pe baza criteriilor și informațiilor din Sistemul de informații privind vulnerabilitatea energetică. Acestea vor fi plătite prin intermediul serviciului de plăți electronice de stat MPay de către prestatorul de servicii de plată selectat. În cazul în care beneficiarul compensației pentru energie nu încasează banii până la 30 iunie, plata compensației va fi oprită.
La fel, proiectul de lege conține dispoziții privind controlul corectitudinii măsurilor efectuate din Fondul de Reducere a Vulnerabilității Energetice. iar Ministerul Muncii și Protecției Sociale și organismele teritoriale de asistență socială, precum și alte instituții responsabile vor putea examina informațiile sau efectua vizite la domiciliu la solicitanți pentru a stabili corectitudinea informațiilor furnizate.
Modificările vor intra în vigoare de la data publicării în Monitorul Oficial. În termen de trei luni, guvernul va armoniza legislația cu dispozițiile adoptate. Până în prezent, peste 383 000 de gospodării au solicitat despăgubiri.