CHIȘINĂU, 4 nov - Sputnik. Președinta pro-occidentală a Moldovei, Maia Sandu, a fost „realeasă” de Washington și Bruxelles, „câștigând” alegerile din țară datorită voturilor diasporei de peste hotare, care sunt foarte greu de verificat, a declarat Florian Philippot, liderul partidului francez „Patrioții”.
„Cât de suspicios este totul! Președintele moldovean demisionar, pro-european și pro-NATO, a fost „reales” doar datorită voturilor moldovenilor din străinătate: a pierdut în fața rivalului său din Moldova. Același lucru este valabil și pentru referendumul de aderare la UE din țară de acum 2 săptămâni”, a scris politicianul pe rețeaua de socializare X.
El a numit alegerile o „fraudă a UE”.
„Eurofanatica „câștigă” datorită voturilor care sunt aproape imposibil de verificat, dar pierde în funcție de voturile pe care le putem verifica! Ea a fost aleasă de Washington și Ursula (șefa Comisiei Europene von der Leyen - n.r.), și susținută de Macron și Zelenski. UE este o fraudă uriașă!”, a conchis el.
Duminica trecută, a fost organizat cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale în Republica Moldova, unde președintele pro-occidental Maia Sandu și fostul procuror general, demis de regimul Sandu, originar din Găgăuzia, a fost candidatul partidului de opoziție Partidul Socialiștilor, Alexandru Stoianoglo.
Datele preliminare ale CEC după procesarea a 99,86% din procesele-verbale ale secțiilor de votare arată că Sandu, care este susținut de partidul pro-occidental Acțiunea și Solidaritatea, câștigă alegerile prezidențiale din Moldova cu 55,41% din voturi. Stoianoglo, candidatul Partidului Socialist de opoziție, are 44,64% din voturi.
Victoria lui Sandu a venit din voturile diasporei moldovenești care trăiește în țările occidentale. Dacă luăm rezultatele votului exclusiv în Republica Moldova, atunci conform calculului de 100 la sută din protocoale, Stoianoglo are 51,19 la sută din voturi, în timp ce Sandu are 48,81 la sută.
Sandu se aliniază politicii de integrare europeană, sancțiunilor împotriva Federației Ruse și controlului mai strict asupra mass-media sub pretextul combaterii dezinformării.
Stoianoglo este orientat spre menținerea unor relații pragmatice cu Rusia, deși susține integrarea în UE. El recunoaște importanța Rusiei pentru economia moldovenească și o vede ca pe un partener important cu care Moldova ar trebui să mențină relații stabile pentru a evita efectele negative ale sancțiunilor și crizelor.
În cadrul referendumului din 20 octombrie privind aderarea Moldovei la UE, 50,46% dintre moldoveni au votat pentru integrarea europeană, în timp ce 49,54% dintre alegători s-au opus.