CHIȘINĂU, 31 oct - Sputnik. Curtea Constituțională (CC) a Republicii Moldova a aprobat rezultatele referendumului constituțional din 20 octombrie. Decizia este una definitivă, nu poate fi contestată și intră în vigoare din momentul adoptării.
Legea privind modificarea Constituției, aprobată prin referendum, intră în vigoare din momentul publicării în Monitorul Oficial a hotărârii Curții Constituționale, a declarat șefa CC Domnica Manole.
Joi dimineață, reprezentanții opoziției parlamentare au protestat în fața Curții Constituționale, unde participanții au solicitat amânarea ședinței CC privind examinarea rezultatelor plebiscitului.
În timpul ședinței, CC a refuzat să recunoască deputații comuniști ca parte în procesul de aprobare a rezultatelor referendumului lui Sandu. Diana Caraman, deputat al Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, a făcut o astfel de cerere în timpul sesiunii CC.
În cadrul referendumul constituțional, care a avut loc în Moldova simultan cu primul tur al alegerilor prezidențiale din 20 octombrie, a a fost puă întrebarea: „Susțineți modificarea Constituției pentru ca Moldova să adere la Uniunea Europeană?”. Alegătorilor li s-au oferit două opțiuni: „da” sau „nu”.
Potrivit CEC, care a sintetizat rezultatele referendumului constituțional din 26 octombrie, prezența la vot a fost de 50,72%. În același timp, 1.532.264 de alegători au primit buletine de vot pentru referendum și 1.531.392 de persoane au participat la vot. Din totalul de 1 488 874 de voturi valide, 749 719 au votat pentru opțiunea „da”, în timp ce 739 155 au votat pentru opțiunea „nu”.
Anterior, președintele CEC, Angelica Caraman, a declarat că legea adoptată prin referendum va fi publicată într-o ediție specială a Monitorului oficial, data adoptării acesteia fiind ziua votului.
Opoziția a criticat puternic atât referendumul în sine, cât și rezultatele publicate de CEC, acuzând CEC de falsificarea rezultatelor.