CHIȘINĂU, 28 oct - Sputnik. Ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, a declarat la un post de televiziune că Bucureștiul este gata să pună la dispoziția Chișinăului rezervele sale de gaze pentru utilizare în perioada de iarnă, pe lângă cele pe care Moldova le păstrează în această țară ca stoc.
„În plus față de ceea ce este stocat în acest moment, România este pregătită, din ceea ce are deja stocat și din ceea ce produce pe perioada iernii, să vină în ajutorul Republicii Moldova”, a declarat ministrul român.
Șeful companiei moldovenești de stat Energocom, Vladimir Bînzari, a precizat că România a stocat aproximativ 50 de milioane de metri cubi de combustibil albastru achiziționat anterior de Republica Moldova.
„Decizia consiliului de administrație a fost de a stoca gaz în România, iar noi avem acolo circa 50 de milioane de metri cubi. Astfel, acest gaz va fi livrat în Moldova în perioada rece către companiile care livrează gaz cetățenilor", a spus Bînzari.
Anterior, secretarul de stat al Ministerului Energiei din Republica Moldova, Constantin Borosan, a declarat că rezervele de gaze naturale acumulate de Moldova ar fi suficiente pentru țară pentru 20 de zile de iarnă.
Acest interval de timp este suficient pentru ca autoritățile să ia măsuri în caz de urgență, a spus oficialul.
Pe parcursul ultimilor doi ani, consumul de combustibil albastru în țara noastră a scăzut, potrivit Ministerului Energiei. Printre principalele motive, sunt condițiile climatice (ierni blânde), precum și faptul că Moldova a sporit utilizarea combustibililor alternativi.
În prezent, gazele naturale furnizate Moldovei de compania rusă Gazprom sunt utilizate integral pentru funcționarea GRES Moldavskaia, situată în Transnistria. Aceasta alimentează malul drept al Nistrului cu aproape toată energia electrică de care are nevoie.
Premierul ucrainean Denis Șmigal a confirmat anterior că Kievul nu va prelungi acordul de tranzit al gazelor cu Rusia. În cursul unei întâlniri între șefii ministerelor moldovean și ucrainean al energiei, Victor Parlicov și German Galușcenko, la Kiev, la 8 octombrie, ministrul moldovean a dat asigurări că republica este pregătită pentru orice scenariu după 1 ianuarie 2025, când expiră acordul privind tranzitul gazelor naturale prin Ucraina.
Potrivit unui decret guvernamental adoptat în această primăvară, Moldova trebuie să stocheze aproximativ 15% din consumul său mediu anual de gaze naturale. O treime din acesta sunt rezerve de garanție. Volumul total necesar pentru stocarea gazelor naturale este de peste 149 de milioane de metri cubi. Dintre acestea, aproximativ 47 de milioane de metri cubi sunt rezerve de garanție, dintre care jumătate sunt stocate în Ucraina.