Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Dezbateri electorale între Maia Sandu și Alexandru Stoianoglo la Palatul Republicii

Moldova așteaptă principalele dezbateri ale actualelor alegeri prezidențiale.
Sputnik
CHIȘINĂU, 27 oct - Sputnik. Contracandidații din turul doi al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, actualul șef de stat, Maia Sandu, și fostul procuror general, Alexandru Stoianoglo, se vor întâlni în cadrul dezbaterilor față în față care vor avea loc la Palatul Republicii.
Principalele dezbateri ale acestor alegeri prezidențiale vor începe la ora locală 10.00. Acestea vor fi difuzate de radiodifuzorul public Moldova 1, precum și de orice alt post de televiziune care își va exprima o astfel de dorință.
Anterior, partidele au convenit asupra regulamentului dezbaterilor. Acestea vor avea loc fără moderator, unul la unul. Fiecare dintre participanți va avea la dispoziție două minute pentru a face un discurs de bun venit. Ei își vor pune reciproc 10 întrebări. Un minut este alocat pentru formularea unei întrebări, două minute pentru răspuns și un minut pentru replică. Discursul final către alegători va fi, de asemenea, reglementat de două minute.
O oră și jumătate este alocată dezbaterii propriu-zise.

Scandal în jurul dezbaterilor și al moderatorului acestora

Luni, 21 octombrie, în cadrul unui briefing, Maia Sandu și-a anunțat intenția de a organiza dezbateri „privind viitorul țării”. Cu toate acestea, ea nu a precizat dacă acestea vor fi dezbateri televizate ale candidaților sau o nouă serie de așa-numite „consultări publice”. Anterior, până la scrutinul din 20 octombrie, Sandu a refuzat să participe la dezbateri televizate.
Contracandidatul lui Sandu, Alexandru Stoianoglo, i-a propus, luni, în cadrul unui briefing, ca dezbaterea să fie organizată pe un teritoriu neutru.
„Mă adresez Maiei Sandu cu o propunere constructivă. Haideți să le oferim cetățenilor posibilitatea să tragă propriile concluzii despre noi doi, despre programele, obiectivele și ideile noastre. Cel mai bun mod de a face acest lucru ar fi prin dezbateri. Dar nu pe platforma mass-media dependente de putere, ci pe o platformă neutră. Să existe doi moderatori: din partea dumneavoastră și din partea mea”, a spus Stoianoglo.
Apoi a devenit cunoscut faptul că moderatorul dezbaterilor desemnate va fi jurnalistul TV, Gheorghe Gonța, care a părăsit anterior unul dintre posturile TV din Moldova, emisiunea sa fiind închisă pentru participarea în calitate d einvitați a reprezentanților din opoziție. Sandu a precizat că inițial a fost împotriva candidaturii sale.
„Noi credem că ar trebui să existe un moderator independent, dar în situația în care ei insistă, mergem la dezbatere cu oricine se simte confortabil, este important pentru noi să organizăm dezbaterea astfel încât oamenii să vadă răspunsurile noastre la întrebări care sunt importante pentru toți cetățenii”, a spus Sandu.
Ulterior, pe rețelele de socializare a izbucnit un scandal între reprezentanții presei naționale.
Posturile de televiziune pro-guvernamentale Jurnal TV și TV8 au refuzat să transmită dezbaterile electorale dintre Maia Sandu și Alexandru Stoianoglo, deoarece acestea urmau să fie găzduite de Gheorghe Gonța. Consiliul de Presă s-a pronunțat și el. Acesta a criticat candidatura lui Gonța și a calificat decizia drept „lipsă de respect față de public” și „legitimarea unui comportament neprofesionist”, cerând ca dezbaterile să se desfășoare pe platforma neutră a televiziunii publice Moldova 1, „moderate de jurnaliști profesioniști integri profesional”.
Miercuri, șeful de cabinet al președintei în exercițiu Maia Sandu, Adrian Băluțel, a publicat o declarație pe rețelele de socializare în care a pus responsabilitatea alegerii moderatorului pe seama Consiliului de Presă.
„Am văzut declarația Consiliului de Presă și boicotul anunțat de mai multe posturi naționale de televiziune din cauza prezenței unui moderator cerut insistent de celălalt candidat. Având în vedere că scopul dezbaterii este de a fi urmărită de cetățenii țării, solicităm Consiliului de Presă să identifice unul, doi sau câți moderatori consideră de cuviință, să propună formatul dezbaterii și să o organizeze. Am sugerat acest lucru și echipei contracandidatului”, a menționat Belucel.
Ulterior a urmat o reacție din partea rivalului lui Sandu, fostul procuror general Alexandru Stoianoglo. Acesta și-a exprimat regretul că dezbaterea publică „sub noi pretexte riscă să fie perturbată”.
"De data aceasta, motivul întreruperii a fost campania organizată de defăimare personală și efectiv un proces Lynch împotriva jurnalistului Gheorghe Gonța, propus ca posibil moderator al dezbaterii. Societatea, desigur, a primit un alt exemplu viu al modului în care, sub camuflajul ideilor de integrare europeană, se desfășoară obișnuita hărțuire și teroare informațională, ale cărei exemple pot fi găsite doar în istoria regimurilor totalitare celebre. Eu percep toată această campanie ca o încercare ineptă a anturajului Maiei Sandu de a evita dezbaterile”, a declarat Stoianoglo.
El a reamintit că a propus inițial doi moderatori, câte unul din fiecare tabără.
Presa a început să vorbească despre faptul că dezbaterea probabil nu va avea loc, dar aceasta a fost urmată curând de apelul lui Sandu către Stoianoglo de a organiza evenimentul fără niciun moderator, unu la unu.
Primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova a avut loc duminică, 20 octombrie. Potrivit rezultatelor procesării tuturor celor 2219 procese-verbale, șefa de stat în exercițiu, Maia Sandu, a obținut cele mai multe voturi în alegerile prezidențiale din Moldova - 42,45% (656 354), pe locul doi - fostul procuror general Alexandru Stoianoglo cu 25,98% (401 726). Aceste date preliminare sunt oferite de Comisia Electorală Centrală (CEC) din Moldova după procesarea a 100% din procesele-verbale de vot.
Al doilea tur al alegerilor prezidențiale va avea loc în Moldova duminică, 3 noiembrie.