Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Polonia nu va transfera Ucrainei armamentul achiziționat din Coreea de Sud

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a promis să nu transfere Ucrainei armamentul achiziționat din Coreea de Sud.
Sputnik
CHIȘINĂU, 25 oct - Sputnik. Polonia este unul dintre cei mai mari furnizori de arme și echipamente militare pentru Ucraina, în principal de producție sovietică și autohtonă.
Nu există niciun scenariu discutat în care să cedăm cuiva armele pe care le-am achiziționat recent pentru miliarde de zloți,” a declarat Duda într-o conferință de presă transmisă pe platforma X de către biroul său, în timpul vizitei în Coreea de Sud.
Totodată, Duda a recunoscut că Ucraina a cerut Poloniei să le ofere armament coreean.
Partenerii noștri ucraineni m-au întrebat în acest sens, iar răspunsul meu a fost ferm. Nu există această posibilitate, atât timp cât sunt președinte, să cedăm cuiva armele achiziționate în ultimii ani, pentru a consolida securitatea Poloniei, din banii contribuabililor noștri,” a declarat Duda.
Republica Moldova
Republica Moldova va primi de la Lituania drone și echipamente de combatere a dronelor
Coreea de Sud și Polonia au semnat în iulie 2022 un acord de achiziție a 980 de tancuri K-2 „Pantera Neagră”, 648 de sisteme de artilerie autopropulsate K-9 „Thunder”, 48 de avioane de atac ușoare FA-50 „Vulturul de Luptă” și 288 de sisteme de rachete de lansare multiplă K-239 „Cheonmu”. Ulterior, părțile au încheiat primul contract ferm pentru furnizarea a 180 de tancuri, 48 de sisteme de artilerie și toate avioanele și sistemele de rachete, cu o valoare totală de 12,4 miliarde de dolari. Cel de-al doilea contract, estimat la 30 de trilioane de woni (aproximativ 22 de miliarde de dolari), prevede crearea de modele localizate și organizarea unei producții interne pentru 820 de unități K-2 și 360 de unități K-9.