Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

PSRM: cerem autorităților din Moldova să respecte diaspora care trăiește în Rusia

PSRM cere deschiderea a cinci secții de votare pe teritoriul Federației Ruse în turul doi al alegerilor prezidențiale, așa cum a decis CEC. Aceasta subliniază importanța accesului la vot pentru cetățenii moldoveni care locuiesc în străinătate.
Sputnik
CHIȘINĂU, 25 oct - Sputnik. Partidul Socialiștilor insistă asupra deschiderii a cinci secții de votare pe teritoriul Federației Ruse în turul doi al alegerilor prezidențiale, așa cum a decis CEC, și asupra tipăririi buletinelor de vot în cantitatea necesară pentru a asigura posibilitatea exprimării voinței tuturor cetățenilor.
„Un caz scandalos a avut loc în timpul alegerilor prezidențiale și al referendumului constituțional din 20 octombrie 2024. Deși în Federația Rusă trăiesc sute de mii de cetățeni ai Republicii Moldova, conform deciziei CEC, au fost deschise doar cinci secții de votare, acest număr a fost redus la două secții”, au amintit socialiștii.
Aceștia s-au referit la cuvintele Promo LEX, Nicolae Panfil, care a subliniat că reducerea numărului de secții pe teritoriul Rusiei a fost o intervenție politică. Aceeași organizație a dezmințit afirmațiile făcute anterior de unii politicieni referitoare la presupusul transport al alegătorilor către cele două secții rămase din Moscova. Panfil a menționat că transportul oamenilor pentru votare este imposibil, deoarece ambasada Moldovei în RF se află pe o stradă pietonală. În plus, în centrul Moscovei este interzisă parcarea autobuzelor și microbuzelor.
Republica Moldova
Republica Moldova va primi de la Lituania drone și echipamente de combatere a dronelor
Socialiștii au subliniat că deschiderea tuturor punctelor de votare pe teritoriul Federației Ruse pentru cetățenii Moldovei ar reprezenta o formă minimă de respect față de reprezentanții uneia dintre cele mai mari diaspore moldovenești din străinătate. Aceasta ar facilita exercitarea dreptului de vot și ar demonstra angajamentul față de toți cetățenii moldoveni, indiferent de locul în care se află.