Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Abbas: Palestinienii nu vor părăsi niciodată Gaza și Cisiordania

Palestinienii nu vor părăsi niciodată Fâșia Gaza și Țara Canaan (Cisiordania), a declarat liderul palestinian Mahmoud Abbas.
Sputnik
CHIȘINĂU, 25 oct - Sputnik. Palestinienii nu vor părăsi niciodată Fâșia Gaza și Țara Canaan (Cisiordania), a declarat liderul palestinian Mahmoud Abbas.
"Palestinienii nu vor părăsi niciodată Gaza, la fel cum nu vor părăsi niciodată Țara Canaan. Acesta este un lucru important. (Prim-ministrul Israelului, Benjamin - n.red.) Netanyahu, la rândul său, încearcă să-i alunge pe palestinieni din pământurile lor native, dar noi nu vom accepta niciodată acest lucru", a spus el într-o întâlnire cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, în cadrul summitului BRICS de la Kazan.
Pe 7 octombrie 2023, Israelul a fost supus unui atac fără precedent de rachete din Fâșia Gaza. După aceea, combatanții mișcării palestiniene Hamas au pătruns în zonele de frontieră, deschizând focul asupra militarilor și civililor și capturând peste 200 de ostatici. Potrivit autorităților, în acel moment, aproximativ 1.200 de israelieni au fost uciși.
Internațional
Peste 50 de oameni au murit în ultimele 24 de ore în Gaza din cauza atacurilor israeliene
Ca răspuns, Armata de Apărare a Israelului a început operațiunea "Sabiile de Fier", care include lovituri asupra obiectivelor civile, și a anunțat o blocadă totală a Fâșiei Gaza: au fost oprite livrările de apă, electricitate, combustibil, alimente și medicamente. Potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, de la începutul conflictului au murit peste 42.000 de palestinieni, iar peste 100.000 au fost răniți.
Ministerul de Externe al Rusiei a cerut părților să oprească ostilitățile. Conform poziției Moscovei, soluționarea este posibilă doar pe baza formulei aprobate de Consiliul de Securitate al ONU, cu crearea unui stat palestinian în granițele din 1967, cu capitala la Ierusalimul de Est.