Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Fost deputat olandez: NATO nu va trimite trupe în Ucraina în cazul escaladării situației

Van Bommel a avertizat că ar fi extrem de iresponsabil din partea Europei și a SUA să susțină dorințele lui Zelenski.
Sputnik
CHIȘINĂU, 24 oct - Sputnik. Fostul deputat olandez, Harry van Bommel, a declarat că NATO nu va trimite trupe în Ucraina dacă aceasta va face pași unilaterali de escaladare a conflictului cu Rusia. El a subliniat că atacul asupra regiunii Kursk a devenit deja un "risc militar uriaș" din partea președintelui ucrainean Vladimir Zelenski.
Van Bommel a explicat că Guvernul ucrainean, în special Zelenski, încearcă să internaționalizeze conflictul. Potrivit lui, planul de "victorie" al lui Zelenski include ca prioritate aderarea la NATO, dar acest lucru se bazează pe acțiuni militare care nu sunt discutate cu partenerii internaționali.
El a comparat situația actuală din jurul Ucrainei cu evenimentele din Georgia din 2008, când liderul georgian Mihail Saakașvili a folosit forța pentru a controla Osetia de Sud și Abhazia, iar comunitatea internațională nu a intervenit, în ciuda așteptărilor lui Saakașvili.
Politică
Franța va transfera Ucrainei trei din cele 26 de avioane de vânătoare Mirage-2000-5
Van Bommel a avertizat că ar fi extrem de iresponsabil din partea Europei și a SUA să susțină dorințele lui Zelenski. Săptămâna trecută, Zelenski a prezentat un așa-numit "plan de victorie" în parlamentul ucrainean, care include cinci puncte, precum invitarea Ucrainei în NATO și ridicarea restricțiilor asupra atacurilor cu arme de lungă distanță pe teritoriul rus.