CHIȘINĂU, 23 oct - Sputnik. Partidul Comuniștilor din Moldova a cerut Comisiei Electorale Centrale din țară să anuleze rezultatele referendumului constituțional din cauza încălcărilor masive, a declarat marți, în cadrul unui briefing, liderul formațiunii politice, Vladimir Voronin.
„Autoritățile au pus la cale referendumul pentru a atrage cât mai mulți alegători la urne, iar prin această confuzie și mai multe voturi au mers către Maia Sandu. A existat o acțiune de fraudare în masă a buletinelor de vot în Occident din partea diplomaților noștri. Există dovezi - fotografii și înregistrări video. De aceea vom apela la CEC pentru a cere anularea rezultatelor acestui referendum”, a spus el.
Deputatul comunist, Constantin Starîș, a declarat în cadrul briefingului că actuala campanie electorală a fost „cea mai murdară din istorie”.
„Autoritățile au folosit întreaga resursă administrativă chiar și cu șase luni înainte de campania electorală. Toți funcționarii de stat, instituțiile de stat, inclusiv școlile și grădinițele, toți miniștrii, deputații în timpul orelor lor de lucru, folosind transportul oficial, au promovat ideea referendumului”, a subliniat el.
Anterior, comuniștii au emis o declarație în care au menționat că „în ciuda intimidărilor fără precedent, a presiunilor, a utilizării fără menajamente a resurselor administrative și a forțelor de ordine pentru a forța cetățenii să susțină referendumul, majoritatea alegătorilor au spus un "nu" ferm”.
La rândul său, deputata comunistă, Diana Caraman, a declarat în cadrul unui briefing că PCRM va cere anularea rezultatelor alegerilor prezidențiale la secțiile de votare din străinătate. Ea a specificat că observatorii forței politice au înregistrat toate încălcările.
„Noi am înregistrat încălcări, despre care vom notifica CEC. Vom cere anularea rezultatelor alegerilor la secțiile de votare din străinătate sau cel puțin renumărarea voturilor. Dacă CEC ne va refuza, o vom contesta în instanță”, a declarat Diana Caraman, membră a comitetului executiv politic al PCRM.
În opinia deputatului PCRM, Oleg Reidman, autoritățile moldovenești și-au bătut joc de drepturile electorale ale concetățenilor lor din Rusia, trimițând doar 10.000 de buletine de vot la 500.000-600.000 de alegători și deschizând acolo doar două secții de votare.
Alegeri prezidențiale și euroreferendum în Moldova
Alegerile prezidențiale și un referendum constituțional au avut loc în Moldova pe 20 octombrie.
Unsprezece candidați, inclusiv actualul șef de stat, Maia Sandu, au candidat pentru funcția de președinte. În afară de ea, în cursa pentru fotoliul prezidențial au participat fostul procuror general Alexandru Stoianoglo, foștii prim-miniștri Vasile Tarlev și Ion Chicu, fostul bașcan al Găgăuziei Irina Vlah, Andrei Năstase, Tudor Ulianovschi, Octavian Țicu, Victoria Furtună, liderul forței politice „Partidul Nostru” Renato Usatîi și jurnalista Natalia Morar.
Comisia Electorală Centrală a decis să organizeze 228 de secții de votare în străinătate, însă în Rusia vor fi doar două, în loc de cele cinci anunțate inițial.
Potrivit rezultatelor procesării tuturor celor 2219 procese-verbale, șefa de stat în exercițiu Maia Sandu a obținut cele mai multe voturi în alegerile prezidențiale din Republica Moldova - 42,45% (656 354), pe locul doi fiind fostul procuror general Alexandru Stoianoglo cu 25,98% (401 726). Aceste date preliminare sunt oferite de Comisia Electorală Centrală (CEC) din Moldova după procesarea a 100% din procesele-verbale de vot.
Acești candidați se vor întâlni într-un al doilea tur, care ar trebui să aibă loc nu mai devreme de două săptămâni după primul tur.