Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Franța va transfera Ucrainei trei din cele 26 de avioane de vânătoare Mirage-2000-5

Conform informațiilor, în prezent, Forțele Aeriene Franceze dispun de 26 de avioane Mirage 2000-5, aflate în Franța și pe baza militară franceză din Djibouti.
Sputnik
CHIȘINĂU, 23 oct – Sputnik. Franța va transfera Ucrainei trei din cele 26 de avioane de vânătoare Mirage-2000-5 în primul trimestru al anului 2025, conform unui raport al publicației Tribune, citând o sursă.
„Conform surselor, Franța va livra Ucrainei trei Mirage 2000-5 în primul trimestru al anului 2025. Pe lângă rachetele de tip 'aer-aer' Mica, aceste trei avioane Mirage 2000-5, care vor fi vopsite în culorile ucrainene, vor fi echipate cu bombe AASM (Safran) pentru atacuri aeriene și cu rachete de croazieră Scalp la cererea ucrainenilor, precum și cu două tunuri de 30 mm”, scrie publicația.
Conform informațiilor, în prezent, Forțele Aeriene Franceze dispun de 26 de avioane Mirage 2000-5, aflate în Franța și pe baza militară franceză din Djibouti.
Internațional
Zaharova: Kievul nu poate dicta în privința vizitei lui Guterres la summitul BRICS
Așa cum a anunțat anterior ministrul apărării din Franța, Sébastien Lecornu, avioanele livrate Kievului vor fi echipate și cu "echipamente noi". Acestea includ tehnică de luptă de tip "aer-sol" și mijloace de război electronic. Avioanele vor fi modificate pe baza aeriană de la Cazaux, în sud-vestul Franței. Piloții și mecanicii necesari pentru operarea acestor avioane se pregătesc la baza de la Nancy, în estul țării.
În iunie, președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat că Parisul va livra Kievului avioane de vânătoare Mirage 2000 și va organiza pregătirea piloților ucraineni până la sfârșitul anului. Cu toate acestea, Macron a afirmat că armele franceze nu vor fi folosite pentru bombardarea civililor pe teritoriul Rusiei.
Rusia consideră că livrările de arme către Ucraina împiedică soluționarea conflictului și implică direct țările NATO în acesta. Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a subliniat că orice încărcătură care conține armament pentru Ucraina va deveni o țintă legală pentru Rusia. Potrivit lui, Statele Unite și NATO participă direct la conflict, inclusiv nu doar prin furnizarea de arme, ci și prin pregătirea personalului pe teritoriul Marii Britanii, Germaniei, Italiei și altor țări. Kremlinul a declarat că alimentarea Ucrainei cu arme din partea Occidentului nu contribuie la negocieri și va avea un efect negativ.
Internațional
Putin și Xi Jinping vor discuta agenda internațională la reuniunea de la Kazan