Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Zharova semnalează amestecul flagrant al Occidentului în procesul electoral din Moldova

Reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe a comentat rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional din Moldova.
Sputnik
CHIȘINĂU, 22 oct - Sputnik. Campania electorală din Republica Moldova a fost desfășurată de autorități prin metode antidemocratice, totalitare, cu utilizarea resurselor administrative și represiuni împotriva politicienilor din opoziție și a presei independente. Acest lucru a fost declarat de reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.
„O astfel de politică a fost justificată prin necesitatea de a contracara inexistența „influenței distructive a Rusiei”. Țara noastră a fost acuzată în mod neîntemeiat de amestec în afacerile interne ale Republicii Moldova și de încercări de a influența voința cetățenilor republicii”, a declarat diplomatul.
În opinia sa, punctul culminant al acestei campanii antirusești de amploare a fost decizia de a deschide doar două secții de votare în Rusia, unde locuiesc între 300.000 și 500.000 de cetățeni moldoveni, sub pretexte exagerate. În timp ce aproximativ două sute au fost organizate în SUA și Europa de Vest.
„Toate acestea au avut loc pe fundalul interferenței flagrante a Occidentului în procesul electoral din Moldova. Politicienii din statele membre ale UE, în timpul numeroaselor lor vizite la Chișinău, au făcut în mod deschis campanie în favoarea actualei conduceri moldovenești și a așa-numitului său proiect european”, a subliniat Zharova.
De asemenea, ea a atras atenția asupra faptului că mass-media a raportat deja numeroase încălcări și falsificări din partea autorităților, iar misiunea de observare a OSCE/ODIHR care a monitorizat alegerile din Moldova a descris în raportul său interimar „o situație nefavorabilă în perioada preelectorală și în timpul votării”.
Zharova a adăugat că rezultatele numărării voturilor la această etapă sugerează că bilanțul votului pentru liderii moldoveni și sponsorii lor occidentali este dezamăgitor, proiectul de integrare a țării în Uniunea Europeană, pe care aceștia îl promovează, nu a primit un sprijin fără echivoc.
„Majoritatea cetățenilor care locuiesc în republica însăși, de fapt, l-au respins. O ușoară marjă a fost asigurată de mobilizarea maximă a alegătorilor care trăiesc în Europa de Vest și America de Nord și de restricționarea fără precedent a posibilităților de vot în Rusia. Același lucru este valabil și pentru distribuția voturilor primite de actualul șef de stat”, a spus ea.
Potrivit lui Zaharova, trebuie să se țină cont de faptul că mulți cetățeni moldoveni au ales să nu participe la referendum, refuzând să susțină proiectul „Moldova europeană”, moldovenii văd ce se află de fapt în spatele fațadei ideii de aderare a Moldovei la Uniunea Europeană și înțeleg adevăratele intenții ale Occidentului cu privire la țara lor.
„În ceea ce ne privește, noi respectăm întotdeauna alegerea făcută de moldoveni și suntem în favoarea menținerii și dezvoltării legăturilor cu poporul moldovenesc prietenos”, a conchis Zharova.