Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Turcia confirmă participarea lui Erdogan la summitul BRICS din Rusia

Un reprezentant al partidului de guvernământ din Turcia a confirmat participarea lui Erdogan la summitul BRICS
Sputnik
CHIȘINĂU, 22 oct - Sputnik. Omer Celik, purtătorul de cuvânt al Partidului Justiției și Dezvoltării (Ak Parti), aflat la guvernare în Turcia, a confirmat participarea președintelui turc Recep Tayyip Erdogan la summitul BRICS de la Kazan.
„Domnul (Erdogan - n.r.) va participa miercuri la summitul din Kazan. S-a afirmat de la început că Turcia va participa la toate tipurile de platforme din lume în ceea ce privește diversificarea relațiilor, menținând în același timp alianțele tradiționale. Contactele domnului președinte vor determina perioada ulterioară”, a declarat Celik, fără a preciza care sunt posibilele măsuri ulterioare în cauză, citat de Habertürk TV.
Consilierul prezidențial rus Yuri Ușakov a declarat anterior reporterilor că numărul statelor care doresc să coopereze cu BRICS într-o formă sau alta, inclusiv să devină membre ale asociației, a ajuns la 34. Summitul asociației de la Kazan va fi cel mai mare eveniment de politică externă organizat vreodată în Rusia. De asemenea, Ușakov a confirmat că Turcia a depus o cerere de aderare deplină la BRICS, cererea fiind în curs de examinare. Erdogan va participa la summitul BRICS, a declarat ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Serghei Ryabkov.
Rusia
Peskov: Sandu trebuie să prezinte dovezi privind ingerința în alegerile din Moldova
Între 22 și 24 octombrie, Kazan va găzdui summitul BRICS cu participarea șefilor de stat. Autoritățile din Tatarstan au raportat anterior că un număr mare de delegații străine vor ajunge la Kazan - 33 de țări și-au confirmat participarea la summitul BRICS, dintre care 24 la nivel de înalți funcționari.
BRICS este o asociație interstatală înființată în 2006. Rusia a preluat președinția BRICS la 1 ianuarie 2024. Anul a început cu aderarea unor noi membri la asociație, pe lângă Rusia, Brazilia, India, China și Africa de Sud, aceasta include acum Egipt, Etiopia, Iran, Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită. Președinția rusă a BRICS se desfășoară sub deviza consolidării multilateralismului pentru dezvoltare și securitate globală echitabilă. În cadrul președinției sale, Federația Rusă organizează peste 200 de evenimente politice, economice și sociale.