Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Putin și Rousseff au discutat despre decontărilor în monede naționale dintre țările BRICS

Creșterea decontărilor în monedele naționale servește la sporirea independenței financiare a țărilor BRICS, a declarat liderul rus.
Sputnik
CHIȘINĂU, 22 oct - Sputnik. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat în cadrul unei întrevederi cu președintele Noii Bănci de Dezvoltare, Dilma Rousseff, că ponderea tot mai mare a monedelor naționale în decontările dintre țările BRICS contribuie la reducerea riscurilor geopolitice, transmite RIA Novosti.
Întâlnirea a avut loc la Kazan, în marja summitului BRICS. Au participat guvernatorul Băncii Centrale din Rusia, Elvira Nabiullina, șeful adjunct al Administrației Prezidențiale, Maxim Oreșkin, viceprim-ministrul Alexei Overciuk, ministrul Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, consilierul șefului statului, Iuri Ușakov, și ministrul Finanțelor, Anton Siluanov.
„Creșterea decontărilor în monedele locale face posibilă reducerea taxelor pentru serviciul datoriei, creșterea independenței financiare a țărilor membre BRICS și minimizarea pe cât posibil a riscurilor geopolitice, pentru a separa, pe cât posibil în lumea de astăzi, dezvoltarea economică de politică”, a declarat Putin.
El a descris Noua Bancă de Dezvoltare drept o instituție financiară bună și promițătoare. Din 2018, banca a finanțat aproximativ o sută de proiecte în valoare totală de aproximativ 33 de miliarde de dolari.
La rândul său, Dilma Rousseff a declarat că țările din Sudul Global au nevoie de finanțare, condițiile pentru obținerea acesteia fiind în prezent destul de dificile.
„Într-adevăr, am direcționat o sumă destul de mare de fonduri către o serie de proiecte, dar aceasta este încă insuficientă în comparație cu nevoile Sudului global. De aceea, este foarte important să furnizăm finanțare în monedele locale, în formate specializate. Iar Noua Bancă de Dezvoltare este angajată în acest sens”, a adăugat ea.
Obiectivul principal al Noii Bănci de Dezvoltare este de a finanța proiecte de infrastructură și dezvoltare durabilă în țările membre BRICS și în țările în curs de dezvoltare.