CHIȘINĂU, 21 oct - Sputnik. Niciunul dintre cei 11 candidați la funcția de președinte al Republicii Moldova nu a reușit să depășească pragul de 50 la sută din voturi necesar pentru a câștiga alegerile. Acest lucru a fost declarat de șefa Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman.
Ea a menționat că, potrivit datelor preliminare, la votarea din 20 octombrie au participat 1 562 492 de persoane, ceea ce reprezintă 51,68% din alegătorii incluși în liste.
Cei mai activi alegători au fost din raionul Donduseni, cu o prezență la vot de 50,96 la sută, iar cei mai puțini din raionul Basarabia - 39,03 la sută. În Chișinău, au votat 361.786 de persoane, ceea ce reprezintă 54,13 la sută din numărul total de alegători înscriși în listele electorale. De asemenea, peste 16.000 de persoane au putut vota în cadrul alegerilor.
Până în prezent, puțin peste 98% din protocoalele electorale au fost procesate.
„Conform datelor preliminare, niciunul dintre cei 11 candidați la președinția Republicii Moldova nu a reușit să depășească pragul de 50% din cei care au votat, în consecință, peste două săptămâni va fi organizat un al doilea tur de scrutin”, a declarat șeful CEC.
Liderii cursei prezidențiale sunt în acest moment Maia Sandu (42,38%) și Alexandru Stoianoglo (26,02%), care probabil se vor întâlni în turul doi.
În ceea ce privește referendumul constituțional, până în prezent, 50,17% dintre cei care au participat la acesta s-au pronunțat în favoarea modificării Constituției, în timp ce 49,84% au fost împotrivă.
„Pentru ca un referendum republican să fie considerat valid, trebuie să participe cel puțin o treime din alegătorii de pe liste. Legea este considerată adoptată dacă majoritatea cetățenilor care au participat la plebiscit votează în favoarea ei”, a declarat Caraman.
În continuare, CEC va prezenta Curții Constituționale un raport privind modul în care s-au desfășurat alegerile. În termen de 10 zile, CC va lua o decizie cu privire la aprobarea rezultatelor votului.
„Vă reamintim că legea adoptată prin referendum va fi publicată într-o ediție specială a Monitorului oficial, data adoptării acesteia va fi ziua votării”, a spus șeful CEC.
Aceste informații sunt preliminare până când CEC va primi originalele tuturor protocoalelor electorale.