Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Peste 1340 de cetățeni moldoveni care locuiesc în străinătate au votat prin poștă

CEC a anunțat câți cetățeni moldoveni din străinătate au profitat de oportunitatea de a vota prin poștă în cadrul proiectului.
Sputnik
CHIȘINĂU, 19 oct - Sputnik. În cadrul unui briefing de vineri, președinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman, a anunțat că 1344 de cetățeni moldoveni care locuiesc în străinătate au votat prin poștă în cadrul proiectului pilot pentru alegerile prezidențiale și referendumul constituțional.
Potrivit acesteia, procesul de primire a plicurilor de către birourile electorale din străinătate s-a încheiat joi la ora 18:00. „Din cele 1808 plicuri trimise alegătorilor, au fost primite 1344. Celelalte plicuri, primite după această oră, vor fi considerate invalide. Dacă va fi organizat un al doilea tur de alegeri, primirea plicurilor va începe doar după ce comisia va anunța cei doi candidați care vor trece în turul doi”, a spus Angelica Caraman.
Politică
Actele în baza cărora se poate vota la alegerile de duminică
Votul prin poștă a fost implementat pentru prima dată în șase țări: SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Islanda și Finlanda. Federația Rusă, unde locuiește o parte semnificativă a cetățenilor moldoveni, nu a fost inclusă în acest proiect de vot prin poștă.
Reamintim că pentru desfășurarea proiectului pilot de vot prin poștă, din bugetul de stat al Moldovei au fost alocate 190 de milioane de lei, adică 19.500 de lei (aproximativ 1000 de euro) pentru fiecare plic cu vot, ținând cont de rezultatele înregistrării.